Falstadsenteret

Andra världskrigets historia är ständigt närvarande och mer aktuell i Norge än i Sverige. De var ju faktiskt med i kriget och blev snabbt totalockuperade av tyskarna.
Falstadsenteret finns en permanent utställning om vad som  hände där under andra världskriget. Det var en skola med några år på nacken som omvandlades till fångläger. Mellan 1941-1945 satt cirka 5000 personer fängslade här, för många var det en genomgångsplats, de blev fraktade hit från diverse länder i Europa, för att sedan bli fraktade till Auschwitz för att avrättas. Tänk att bli fraktade som djur på tåg utan mat och från östeuropeiska länder ända upp till Norge. Att bli ifråntagen sin indentitet och bli ett nummer, utan egna kläder, frisyr eller namn. Att din familj blivit mördade och att du tvingas arbeta i ett fångläger. Allt detta utan att ha begått ett brott mer än att blivit född och kanske försökt göra motstånd mot ett rådande krig.

Det satt folk från 13 länder här och på museet kan vi se en modellbild av hur husen brukades då, hur små cellerna var, vad de  hade för kläder och de har kvar inskrivningskorten från alla fångar. Namn, hemadress, politiskt val, religion, yrke osv. Är det något tyskarna gjorde "bra" var att de var välorganiserade och det upplevs ganska imponerande från mitt håll. I en tid utan mobiler och satelliter och internet.
En kilometer bort ligger Falstadskogen, även kallad den tysta skogen, det sägs att det inte finns något djurliv där, inga fåglar som sjunger osv. Men nog hörde vi lite småkvitter ändå. Hit tog de fångar som fick knäböja vid kanten av sin egen grav för att bli skjutna i huvudet och falla rakt ned i hålet.

När kriget tog slut grävde tyskarna i panik upp cirka 25 gravar och sänkte dem i en båt i Trondheimsfjorden. Längre än så kom de inte. Sedan blev nästan alla gravar öppnade och folk fick hem sina döda familjemedlemmar så de kunde ge dem en riktig begravning. Varje gammal grav i Falstadskogen är markerad med en sådan sten ni ser nedan.
Från uppgrävningen i skogen
det e många gravar utmärkta

Vid ingången till skogen hade de den här skylten, ansiktslösa soldater som skjuter mot fångar

Kommentera här: