Thaithai julkalender Dag 12

Det är lite mörkt när vi vaknar och det beror inte på tidig timme utan på att det spöregnar ute! När det regnar här öser det verkligen ner och man kan inte göra nånting utomhus. Förutom bada såklart.

Vi äter frukost och lägger oss sedan på terassen under tak och läser. Sedan tar jag och Pernilla varsin ansiktsbehandling. Det kladdas på med mjök, honung och det masseras ine så mycket som jag ändå hade hoppats på. Men en riktigt grym grej som jag själv ska pröva igen är att de lade långa remsor gurka, skuren med osthyvel typ, i isvatten och lade sedan dem över hela ansiktet. Det var verkligen iskallt, uppstramande, uppfriskande och det doftade fräscht och gott. När vi legat och njutit en timme duschar vi och planerar för en tur till stan.

Vi fyra ungdomar tar en taxi med en chaufför som pratar engelska mer gärna än bra men som berättar massa intressant. T ex att en byggarbetare som bor i plåtskjul tjänar 200 baht om dagen. Det är inte ens 50 sek. En kock tjänar 500 baht, han frågar mycket om Sverige och han och Niklas jämför massa grejer länder emellan. Vi åker först till Tigergrottans tempel. Templet ligger vid foten av ett berg, på toppen finns en stor Buddha i guld. Men till toppen är det över 1200 trappsteg. Och trappan ser ut som Lustiga husets entrétrappa, så vi avlyser den idén på en gång. Miljön runt templet är fin med massa statyer, minitempel, vattenfall, blommor och bänkar. Ett ganska stort tempel i en stil som ger mig kinesiska vibbar tronar längst in i området. Bakom det finns munkarnas bostäder. Vi köper dagens offergåva som idag, söndag, offras till skogen. Det är en krysantemum och röda rökelser och ljus. Blomman sätts i en vas i bur, ljuset tänds och sätts i ett ställ, inte olikt de som finns i våra svenska kyrkor. Rökelserna tänds och sätts i en gigantisk hög av lera och aska. Jag står en stund. Det är viktigt att respektera och fundera på deras kultur och religion när man kommer till en sådan plats.

Tyvärr störs friden av flugor som kryper på benen pga klibbig mark efter massa läskspill. Det är rätt skräpigt, det byggs en ny restaurang och kaklet klyvs högljutt. Tror ni nån av arbetarna har hörselskydd.

Det största problemet här är dock det som enligt skyltarna snart ska få en lösning. Apor. Överallt, tjuvaktiga små kvicka apor. De är i elledningarna, klättrar överallt, väntar slugt utanför kiosken. Kläser på väggarna runt dörrar och fönster. Lösa föremål är vad de är ute efter, jag tar ner solglasögonen från huvudet och blir helt svettig när de kommer nära. Några av de minsta bebisarna är lite gulliga men annars känns det skabbigt och obehagligt med deras orädda beteende. En man som bär på frukt blir bestulen på den av de galna apgängen och jag börjar känna mig som jag är med i uppföljaren till Fåglarna; Aporna.

Innan vi stressat flyr djuren hinner vi ta en titt på det gigantiska nya templet som de nygger, vilket är en anledning att aporna måste bort. De stjäl och plockar av allt så templena blir förstörda. Något som också imponerar i storlek är den hockeyrinks stora vattenreserv munkarna håller, trots att vi är i slutet av regnperioden är den ändå inte välfylld. Undrar hur det kommer se ut sen.

Vi hoppar in i vår väntande taxi och åker till Krabi town för kvällsmarknad. Niklas går och gymmar och vi andra strosar runt på marknadsplatsen där det plockas fram prylar i alla stånden. jag köper mest örhängen för billig penning, ett par får jag till och med av försäljartanten!

Vår taxichaufför har såklart väntat på oss och vi åker hem med honom i mörkret. Utanför hotellet står päronen och fixar med något för morgondagen. Vi går i samlad trupp till den italienska restaurangen strax intill hotellet bara för att den e så bra och deras spenat är en killer! Sedan blir det lite mer shopping, jag köper en kokosnötslampa och lite presenter samt den underbara långklänningen och lite annat. Sen får jag ett turkost peacehalsband av Kent. Han känner mig kan man säga. Ochh efter det går vi tjejer hem. Grabbarna fortsätter ut på stan.

Av nån anledning går det inte att lägga upp från mina bilder just nu, så ni får fler bilder från templet en annan dag.

Kommentera här: