Thaithai julkalender Dag 2

Jetlagen gjorde sig påmind, vi slocknade tidigt igår och jag vaknar redan vid 04.00 idag, ligger och lysnar till ac:ns brus innan K tittar upp nyvaket men utvilat vid fem. Ingen idé att wasta den här sällsynta morgonenergin så vi smyger ut genom tomma korridorer. På gatan syns inte en själ till, en taxi frågar om vi vill ha skjuts men vi vill njuta av de folktomma gatorna som om ett par timmar kommer myllra av folk, varor och trafik. De korta metrarna till stranden bjuder på en morgonskir havsutsikt med de toppiga öarna och guppande fiskbåtarna som utropstecken en bit ut.

 

Vi borrar ner fötterna i den ljusa sanden som är uppblandad med krossade snäckskal. Konsistensen påminner om negerbollssmet. Vattnet bjuder inte på svalka men vågorna rullar lent in över våra vrister. En herrelös hund får sällskap av en artvän, jag pratar om Rocker. Vi promenerar lojt, långsamt och fotograferande längs med vattenbrynet. En större fisk hoppar ivrigt över ytan och vi ser ett stim småfiskar attackera den tills den förgäves söker skydd i sanden men spolas för långt upp. Sargad kippar den med sina små gälar innan naturens gång gör sig påmind. Kanske ett havssnacks för någon av vovvarna. Jag plockar en kalksten som ironiskt nog påminner om mina isländska stenar. En vit skruvad snäcka med håligheter ska bli ett halsband. K småpratar med fiskarna som vittrar näten.

 

Solen går upp och det är den andra soluppgången vi ser på två dygn. Den förra från planet och då brinnande orange, den här bara ljusnande och hade vi inte redan varit förlovade hade detta varit tidpunkten för det. Några enstaka personer passar, precis som vi, på att fånga morgonens svalka. Som ändå är tryckande varm redan. Morgondopp för ett kärlekspar som ritar hjärtan i sanden, snäcksamling för ett äldre thaipar, morgongymnastik för några hurtiga holländare och morgonlek för några barn i skoluniform. Gatorna spolas rena och vi slinker efter ett par timmar in på 7/11 för att köpa tandkräm, vatten och iste för den fina summan 50 Baht. Där säljs även Ipod-högtalare och lurar, frallor med chicken tikka fyllning och hundra e-ämnen som gör att den inplastade bullen inte behöver ligga kyld, energidrycker som får den röda tjuren att verka lika energigivande som blaskigt kaffe. Den lilla kassadamen stoppar servicefullt ner sugrör i vår påse.

 

Precis när vi kommer in på hotellet serveras frukosten bredvid poolen, omelett, röda tomater, juice, te och fruktsallad mättar gott efter morgonpromenaden. Sedan sätter vi oss i bilbioteket som är inomhus men samtidigt utomhus eftersom ytterväggar inte alltid behövs här. Jag hittar Kunzelmann och Kunzelmann av underbara Carl-Johan Vallgren. Vi sitter i varsin soffa och läser under de totalotippade retrotaklamporna och när resten av hotellet vaknar upp ligger vi redan vid poolen på varsin stol. Jag lyssnar på Håkan och Kent.

 

K behöver diverse kläder men mest akut är nya badbrallor då hans spruckit! Jag köper ett par plingande flip flops samtidigt. Thaikillen ger oss bytesrätt på kalsongerna.

 

För att pröva något omtalat och få lite svalka går vi tjejer till en salong som har Doktorsfiskar. Vet inte om ni sett det på tv, det är små fiskar som äter upp all död hud på fötter och händer. Vi sitter skrattande med fötterna i vattnet och det kittlas och känns lustigt, efter det lutar vi oss tillbaka och får fin pedikyr. Jag väljer neonrosa.

 

En milkshake senare sitter jag nu på hotellrummet nydyschad och insmord. Inte bränd alls men lite färg har jag fått. Plötsligt hörs ljud utifrån balkongdörrarna, jag öppnar och i den mörka kvällen öser regnet ner, blixtarna färglägger himlen bakom palmerna och jag lägger mig under en sjal och lyssnar på Oh Laura. Somnar tydligen till för vaknar sedan av en knackning, gubbarna har druckit whisky för att inte bli blöta utanpå, bara inuti...

 

K stupar på sängen, i väntan på deras tillnyktrande, om det nu är möjligt, hänger vi på en stor gemensam terass på hotellet och dricker rosé. Jag bär en ny klänning från Nelly som var otippat bra. Grå sandaler till det rosa, nästan orange nagellacket blir jättesnyggt! Regnet har upphört men blixtarna och tsunamilyktor lyser upp himlen. Slutligen går vi alla tillsammans, i olika vingliga tillstånd mot en svenskägd restaurang, jag har låga förhoppningar. Det är väl inte därför vi är i Thailand? Men några önskar en biff, jag blir oxå sugen på kött när jag ser spareribs på menyn. Det möraste kött jag nånsoin ätit äntrar bordet efter två gignatiska thaiförrätter vi alla delat på. Det mörkglazade köttet faller av revbenen bara man tittar på det. Papayasalsan till är otroligt god. Jag kan nog säga att det är topp tre av kött jag ätit i år.

 

Alla nöjda, en redan hemgången pga utslagenheten man får av Jäger i solen. Vi trampar vidare på gatan och köper bastmattor och en handduk. Trycker oss igenom en tight bargata där superhög dunkmusik avlöser varandra och de korta kjolarna döljer blandade kön. Inget för oss. Vi slår oss ner i en gigantisk bambumöbel och får besök av två herrelösa hundar. Men de är snabbt bortsjasade och istället dricker vi drinkar, jag dricker rödvin och vi garvar ihjäl oss åt larv innan pappa och K känner att dagens sprit gör sig påmind och vi tar varsin moppe tuktuk hem för 60 Baht. Kent snarkar innan han landat på kudden. Han sover i nya badshorts och svettig t-shirt. Jag hade orkidéer i håret när jag kom hem och jag längtar så mycket till imorgon. Då väntar något spännande och vackert. So long!

Kommentera här: