Thaithai julkalender folket & landet

Thailand har blivit svenskarnas populäraste resmål. Värmen, maten, shoppingen, kulturen, att det är billigt, ja allt det har såklart betydelse, men jag tror också en stor del handlar om det inhemska folkets oerhörda vänlighet. Det ligger i luften att folk är glada, det är positiva vibbar även vid inkastningstjat utanför restauranger och pubar och vid stenhård prutning. Thailändarna kallas det leende folket, och det är inte ett namn de gjort sig oförtjänt av.
Turismen känns fortfarande ung där, varför de värnar om den på ett annat sätt än de luttrade Medelhavsländerna. De är inte bara ute efter att tjäna pengar på vår iver och dumhet, det finns fortfarande en känsla av intresse för att kunden ska vara nöjd, alla ska var nöjda och glada, annars är ingen nöjd! Som när K köpte kalsonger, badbyxor, solglasögon och två par flipflops från samma kille. Han har sitt lilla lilla stånd. Som ändå rymmer så otroligt mycket, under bordet finns påse efter påse med fler exemplar av pirattröjorna i fler färger, fler storlekar. Och han vill verkligen hitta exakt det vi söker, och han vill inte ha hjälp. Vi får till och med komma tillbaka och byta om kalsongerna inte skulle vara bra, och när vi sedan kommer är det verkligen inget problem att byta dem.
Alla ler och bockar och bugar och när du går ut från en restaurang kan det var fem-sex stycken som tackar dig för besöket.
Thailändarna är supergulliga med barn, det verkar som om föräldrar ofta får äta ifred för hotell- eller restaurangpersonal leker med barnen på sidan om. Engelskan är bristfällig, anpassad för dem men den finns där och de försöker, de pratar på i sin tysta asiatiska stil och restaurangen blir ingen svårighet, bara du själv kommer ihåg vad du beställt och försöker identifiera det sen när nån tyst ropar sicken flaj lajs.
Pappa och Chrillan åkte moppetaxi runt i en timme för att komma iväg en bit inåt landet och se lite mer. Jag och K hade ju redan varit runt en del men de hade inte det så detta var ju ett perfekt sätt. Chauffören började med att visa dem sitt hem som han var mäkta stolt över, det var litet men fint och fräscht, sedan pekade han på alla hotell som håller på att byggas, något han tyckte var rakt igenom positivt.
När vi gick hem på nätterna genom Ao Nang var affärerna och restaurangerna stängda, men stolar och bord, blomkrukor och saker stod framme utanför Den möjligheten finns som bekant inte här hemma, men inte heller i t ex Spanien där allt kedjas fast för att inte stjälas. Sen om det är för att vänligheten ligger i luften eller för att polisen typ kommer hugga av dig en hand och kasta dig i en kackerlackshåla i Bangkok hilton om du stjäl, det låter jag vara osagt.
Tropiskt klimat kommer alltid locka frusna nordbor men i Thailand är det andligt vackert. Jag minns första gången vi var i Thailand, för 12 år sedan. Första kvällen var vi bara trötta och morgonen efter, gick vi till stranden och man förväntar sig en fin strand, som man sett många gånger. Men när den uppenbarade sig ramlade jag nästan baklänges.  Som en overklig tavla låg havet helt turkost och oändligt, sanden kritvit och mjölfin, palmerna höga, gröna och vajandes. Och nu i Krabi var stranden ännu vackrare, den topografiska skärgården överraskade hela tiden. Kalkstensbergen är helt unika och gigantiska, vassa och ändå så porösa. Detta begränsar tillväxten i orterna här för det går inte att bygga med den porösa stenen som grund. Många öar är obestigbara, de står som ljusa utropstecken med grönskande topp mitt i havet. I många bergväggar finns plötsliga håligheter och grottor med växtlighet i.
Orkidéer är deras tulpaner, bananklasar hänger från palmerna, bambuns blad rasslar i vinden, ananasens styva borst sticker upp ur jorden, gummiträden står på raka rader, granar murrar till det i skogen, tunna stammar till diverse träd slingrar sig om varandra. Djur och insekter påminner om sin närhet med pip och ljud, geccos springer snabbt och smidigt i taket, mäktiga elefanter skänker ro bland gröna djungelblad, fiskar i all världens färger lockar under ytan, stora fjärilar med vackra mönster fladdrar förbi.
Med all denna imponerande natur runt sig tror jag thailändarna får inspiration till sin vackra religion, även om islam har framfart i Thailand och vi såg många vackra nybyggda moskéer är det främst buddhismen jag tänker på. Rofyllda tempel i fina färger och med vackra utsmyckningar, stora glänsande statyer av Buddha i olika former, ofta i gigantiska tappningar och skinande guldiga.
En orkidékrans runt halsen är naturligt vackert, en vänlig gest och känns fint att bära. En liten buddhastaty att vila ögonen på kan ge ro och lugn. Ris som serveras i form av en blomma på ett bananblad är godare än en oformlig uppslevad hög.
Eller kolla bara på ett vykort över en vacker strand och känn hur du blir varm inuti, försöker frammana känslan av solens strålar mot din kind, sand mellan tårna och havets salt på läpparna.
1 Linda:

skriven

Härliga bilder!

Nopp, vi ska med imorgon. Hasselbacken på djurgården.

Kommentera här: