Lighten up

På toaletten på Bari fanns denna "halva" vägglampa, såg den senare på Kremmerhuset. And I like it love it. En annan trend i Norge var skärmar klädda i päls. Next big thing?
Ni vet väl att ljussättningen är en viktig del av inredningen, du kan belysa något, ta bort fokus från något, liva upp ett hörn, skapa stämning osv. Du behöver såklart en taklampa i vissa rum t ex över matbordet men i vardagsrum och sovrum kanske du kan skippa det och ha flera andra ljuskällor istället. Sänglampor, nån i fönstret, på ett sideboard, i bokhyllan, en golvlampa, ljusslingor, belysning bakom teven, i bokhyllan, i garderoben, ovan en tavla osv.
Hur ofta har du egentligen en taklampa tänd i dessa rum? När du städar? En pendel i taket kan hänga lågt ovan ett bord, högt för att ge ordentligt ljus, man kan även hänga lampan i ett hörn för att ge en helt annan effekt.
Generellt sett är en spotkula eller skena eller ännu bättre, inbyggda spottar i taket, en bra allmän belysning. Kopplat till en dimmer kan du ha dem till mysbelysning men även lysa upp ordentligt när det behövs. Självklart kan detta också kompletteras med en snygg taklampa eller prydande kristallkrona.
Det är lätt att bara sätta en lampa där det "ska" vara en, men tänk istället att det ska finnas ljus där du vill ha det, man kan t ex sätta en lång sladd till en bordslampa och ställa den på olika ställen för att se hur det känns. Och fönstret är inte enda platsen att ställa en liten lampa på, på en byrå med fina saker på och kanske även ovan på väggen, där är det ultimat att ha belysning som visar fram sakerna.
Det finns oxå massa olika glödlampor och ljusslingor att välja mellan, bara att köpa en klar eller matt eller färgad vanlig glödlampa eller en med riktat ljus osv, det finns många sätt att experimentera på. En bra grundregel är att det kan nästan inte finnas för många lampor i ett rum, de fyller alla sin funktion vid rätt tillfälle och de behöver ju inte vara tända samtidigt.
Lampor finns alltid att fynda på loppisar, det kan vara bra att kolla sladdar odyl om det är äldre lampor. Tänk på att du kan lätt måla om eller byta skärm eller så på en gammal lampa som inte känns helt du. Billiga skärmar finns bla på Rusta och Ikea. Billiga lampor finns oxå på nätet, på postorder osv, dedikerade lampaffärer är ofta dyra.
Här kommer lite andra lampor från Mac&mac
Jag tycker golvlampor kan vara så svåra, jag gillar inte mor och dotterlamporna, jag gillar inte heller när de blir för taniga och liksom ostabila, man vill ha lite händelse.
foscarini empire floor lampCool uplightfrandsen sculpture floor lamp, black or whiteStabil sak
verpan pantop floor light, pinkHattig barnslig skön.
foscarini le soleil suspension lightSkön form foscarini tress suspension lightLaserskuret mönster
frandsen york suspension light, pastel greenBlank snygg pendel verpan fun-1DA pendant light, stainless steelGer snyggt ljus och ljudverpan onion pendant light, whiteLökeffekt, läckert!verpan pantop pendant light, pinkRosa hatten ännu snyggare som pendelverpan spiral single pendant light, goldDisco, snyggt ljus, psykedelisk effekt, ascool!
bestlite bl 2 table lampRen, snygg, svart
flos gun bedside lamp, with dimmer, by Philippe StarckKlassikern från Philippe Starck, måste äga en en dag.flos tab table lampGrafiskt coolfrandsen basa table lamp, smallAsiatisk feeling
frandsen bilbao table lampSnygg rundning, snygg insidafrandsen mushroom table lamp, glassWhite mushroomverpan wire table lamp, whiteGlödlampelook
flos ktribe wall light, with 4 level dimmerMetalliskt snyggflos romeo babe k wall lightKlart ljusfoscarini blob s ceiling and wall lightMoln i taketfrandsen ball wall light, gloss purpleFärgglad bollfrandsen walnut wall lampCleanfrom stock frandsen swing wall light, brownCleanarekartell É wall light, black or whitekartell É wall light, transparentSom glasstenar

Kommentera här: