Pärer och potäter, så äter vi potatis i Sverige

Kärt barn har många namn, och många sorters potatis finns det, BintjeKing EdwardAsterixmandelpotatisBlå Kongoamandine och Magnum Bonum. Potatisen är en rotfrukt och Sötpotatisen hör inte till denna familj!
Potatisens bästa kompisar är smör, salt, lök, vitlök, rosmarin, dill, salvia, andra rotfrukter och den passar som tillbehör till båda kött, fågel och fisk.
Färskpotatis med lite dill, salt och smör är en riktigt sommardelikatess, vad mer kan man man göra med potatis?
Potatismos, mycket mjölk, lite smör, krydda gärna till det med persilja, vitlök och olivolja, gott till t ex lax.
Potatisbullar, skolmatsvarning men ändå en god klassiker
Raggmunkar, även detta är en riktig husmansklassiker, stek fläsk och äpple och servera till det
Rårakor, riven potatis som steks i kakor och passar utmärkt med hackad rödlök, gräddfil, rom och räkor
Potatisgratäng, denna heliga helgklassiker som aldrig är fel, lägg gärna något lager med spenat och feta för en annan touch
Potatissallad, fet majonnäsig och kladdig eller fräsch sommarsallad med lök, feta, tomat och basilika
Hasselbackspotatis, lägg potatisen i en träslev och skär skåror som inte går hela vägen igenom, pensla med smör, strö på ströbröd, baka i ugn, för en kontinental smak, strö över parmesan!
Dillstuvad, återigen svensk klassiker
Pommes frites, kanske västvärldens vanligast och farligaste sätt att äta potatis på. Men du kan ju göra egna tjocka pommes med mindre mängder kärlkrampande olja
Klyftpotatis, mycket bättre och godare än pommes, strö över goda örter och mycket havssalt
Bakpotatis, med en klick smör som komplement i middagen eller med en god skagenröra som en smarrig lunch
Potatiskroketter, färdiga frysta, det tycker jag är riktigt smarrigt!
Stekt potatis, i pytt, till korv, god vardagsmat!
Skivad potatis i ugn, med lök, vitlök och smör blir det som en torr gratäng utan att för den delens skull smaka torrt
Har ni några fler förslag?

Kommentera här: