Spanska dofter

Modernt badrum med spansk natursten
Ibland längtar jag ihjäl mig efter triviala saker som doften av de riktigt starka rengöringsmedlen på toaletterna. Eller kylan när man kommer in i en välsorterad ljus och luftig mataffär med isberg där färska skaldjur tronar till bra priser och långa hyllor är fyllda av roliga skönhetsprodukter. När du öppnar fönstret på morgonen vet du att det är varmt och soligt, det finns liksom inga alternativ. Huden luktar solvarmt och tryggt i armvecket när man solar på mage. Havet luktar friskt redan innan du ser den blå horisontmassan, poolen luktar starkt av klor.
Sopbergen som kan välla över vid containrarna längs gatorna har ändå en sur stank som förknippas med utomlands. Vattnet luktar lite svavel och det tar ett tag innan det blir varmt i duschen men när det väl blir varmt, blir det väldigt varmt. När det börjar kvällna hänger doften av vitlök i luften och gör att det vattnas i munnen. I trängseln på tåg eller torg blandas svett, tobak och tung after shave. Grillad fisk på stranden, kokos från solkrämer, sött från fruktstånd.
Parfymen du bar då. Krämen du smorde dig med. Läppglanset du satte på. Sådana dofter kickar fram en minnesbild och en känsloreaktion från många år tillbaka på ett ögonblick.
Glada eller sorgsna tillfällen kan vara luddiga och diffusa men ni kan minnas doften..... första bilen, sjukhus, skolavslutning, ankomster, kyrkor, människor, mat.
1 liindblaads:

skriven

Hej vad har du för dig idag ?



//Liindblaads

Kommentera här: