Tänkvärt till jul: Lucka 11

I dessa julbordstider finns det många vidriga saker förknippat med de spritdränkta bufféerna. Kall potatis, fabriksrullade köttbullar, torr skinka och trängsel och långa köer för att stå och vänta på att en översaltad janssons ska fyllas på.
Men man kan också hitta en bra julbordsplats, återkomma till det säkra kortet år efter år som en fin tradition. Ska man resa bort över jul kan det vara gott att få i sig ett rejält lass svensk julmat en gång per år ändå. Är man bara två personer som firar ihop eller om man har alternativt firande eller andra sysslor på julafton kan man passa på att gå ut och äta ett riktigt gott julbord och sen njuta ett mindre urval eller någon annan rätt på självaste julafton.
Norskt julbord är inte alls som svenskt julbord, här äter man antingen pinnjekött (ångkokt fårkött över björkpinnar), eller ribbe (hel fläsksida som steks i ugn med svålen kvar som blir spröd och god). Till detta äter man en sorts köttkakor, medisterkak, och julkorvar tillbehören är potatis, surkål och rödkål, till pinnjeköttet äts vanligen rotmos. Lutfisk är också julmat här.
Maten är god men jag älskar det svenska plocket mycket mer! Gemensamt är i alla fall akvaviten och ölen!


'
1 2000aldrig:

skriven

Har någon sett mina vänner?



2000aldrig's adventskalender, lucka 12



http://bit.ly/vEf5HQ

Kommentera här: