Tänkvärt till jul: Lucka 6

Det finns de som inte har ett hem att adventsmysa, julpynta och värma sig i. Förhoppningsvis har de ett härbärge att få plats på och verkligen förhoppningsvis att de har det på självaste julafton. För oss är det ibland enkelt att hjälpa de som fryser längs juleljuspyntade väggars utsidor, skänk dem en slant, en smörgås, en kopp kaffe eller en värmande tröja eller filt. En minimal insats från dig när du går hem, stor betydelse för den som inte har ett hem att gå till. Köper du en Situation Stockholm, eller som motsvarande tidning heter här, Sorgenfri, hjälper du försäljaren att hjälpa sig själv. Och det är ju det vi vill eller hur, försäljarna får hälften av pengarna och de gör ju faktiskt något för att förbättra sin situation.
Så nästa gång du hastar med tunga matkassar, svettig rygg och en sugande eftermiddagshunger i mgen, stanna till och släpp ned ett par kronor till de som behöver det.
I Trondheim finns det som tur är inte så många som sitter i kylan utan hem, men i Oslo kan man vada genom narkomaner, hemlösa och psykiskt sjuka. När jag var i Berlin "bodde" de hemlösa under tågspåren bredvid zooet där turisterna spatserade. Hemlösa kvinnor har det dessutom extra otryggt då de löper stor risk för att bli utsatta för våld.

Jag sitter under min filt nu och vet att det finns de som inte har en filt att dra över benen och en flammande ljuslåga att vila blicken på. Är det någon gång under året vi ska ta hand om varandra är det ändå vid jul.


Kommentera här: