Den norske kronen

Linda frågade varför det är så dyrt i Norge. Så jag tänkte berätta lite för er om pengarna med hål i.
50-öringar. 20-kronor. 200-lappar. Och snart inga tusenlappar.

Och det är ju ganska dyrt, i jämförelse med Sverige. Det jag tycker är trist är att det är dyrt att gå ut och fika och äta och sånt. En öl eller ett glas vin kostar 55-65 nok ungefär, på de ställen vi går. 55 nok är 68 sek.
Och det är väl okej att vänja sig vid att man inte kan dricka happy hour-öl för 30 spänn, men det är som tråkigt är att om man är ute är det ingen självklarhet att man kan beställa in nån matbit om natten blir sen. För då blir det ganska dyrt.
Att ta en fika, kaffe med muffins, kostar ungefär lika mycket.
Att gå ut och äta är lite tudelat, för 400-500 nok/person kan du få två rätter med två glas vin eller öl på en riktigt bra restaurang. Maten kommer garanterat vara supergod och du kommer äta i en härlig miljö och få riktigt bra service. Att äta en enklare utemiddag på ett enklare ställe, säg en pastarätt, kostar kanske 170 nok. Och då blir det inte lika kul längre. Då går man hellre hem och lagar sin egen mat.
McDonalds/Burger King går på mins 100 nok/person.

Jag tycker inte att det gör något att fast food är dyrt, det gör att man inte orkar ta den snabba vägen utan hellre stressar hem och slänger ihop något snabbt om man har brättom. Måste man äta något snabbt ute är Big Bite, motsvarigheten till Subway, ett billigt och gott alternativ. På bensinmackerna säljs mycket snabbmat, paninis, baguetter, pizzaslice och sånt, för 50 nok och uppåt.
Den främsta anledningen till att det är så här är för att Norge har andra och höga skatter och avgifter, momsen på livsmedel är dubbelt så hög som i Sverige.
En bil kostar mycket mer i Norge, eller att ta in en bil i Norge, för det tillkommer skatter och avgifter. En ny Ford kostar cirka 70 000 mer här än i Sverige. Vår gamla Citroen C1 kostade dubbelt så mycket här som i Sveige.

Boende är dyrt här i städerna, precis som i Sverige. Skulle inte påstå att det är så mycket dyrare att köpa boende här. Här finns även en ägandeform vi saknar i Sverige, där man köper sin lägenhet, och inte har någon avgift att betala sen, som bostadsrätt utan avgift. Vilket är väldigt positivt!

Men en annan anledning till varför vi tycker det är dyrt att äta ute, är för att i Norge äter de inte lunch som vi gör i Sverige, barnen har ingen skolmat, det säljs inte lunch ute. Folk har med sig matpakke, vilket är en laddning ordentliga smörgåsar. Men självklart blir det då dyrt att betala 120 nok för en sallad på ett café, när vi i Sverige är vana vid ett helt annat upplägg.

Jag känner mig snuvad när det, på t ex, Vero Modas prislappar står priser för flera länder. Kostar det 100 sek, så kostar det även 100 nok. Vilket är 124 sek...
Att handla i allmänhet känns ändå inte så dyrt tycker jag. I mataffären kostar det ju vad det kostar, vi handlar mycket i Sverige och det lönar sig verkligen. Flera butiker har bra priser på kläder och inredning och jag brukade alltid handla en hel del när jag var här på semester så det är ju inte bara dyrt såklart.

Kiwi är en butikskedja som säljer frukt och grönt momsfritt. Det nyttjar vi och jag tror det kan vara ett steg i den riktningen som så ofta debatterats, att nyttig mat ska vara billigare, och onyttig (farlig) mat ska vara dyrare.
Så det går utmärkt att leva här också, man tjänar desto mer, men även om man bara är här på semester bränner man inte en himla massa deg, om man inte vill äta lunch ute... :)

Genomsnittliga norska löner för tre vanliga yrken, utan ob-tillägg odyl.
Sjuksköterska utan någon vidareutbildning eller specialinriktning 350 000 nok/år.
Polis ligger i underkant av det på cirka 300 000 nok/år, det samma gäller för frisör.
Här jobbar man korta dagar, 8-15-16, man har en skattefri lön i november, man har mer ledigt runt jul och påsk.

Fråga gärna om ni undrar något mer :)
1 Soff:

skriven

Det blir lunch hemma för oss :))

Kommentera här: