Blonde

I ungefär tio år har jag tänkt läsa den här boken, jag ska aldrig mer gra mig själv den otjänsten att inte bara ta tag i såna planer tidigare. vad är det liksom som stoppar en?! För den var ju precis så fantastisk som man förstått att den ska vara. En uppdiktad biografi om Marilyn Monroe som beskriver en trasig och osäker och illa behandlad flicka som aldrig helt växer upp. De tre äktenskapen, och romanserna där emellan, det utnyttjande Hollywood och mansschauvinistiska svinen som styr branschen där Marilyn ses som en bra rumpa som drar tittare till biograferna, allt detta beskrivs ur en ledsam synpunkt från en naiv flicka som inte vet om hon ska älska eller hata sig själv.
Hon vet heller inte ens vem hon är, Norma Jeane Baker, eller den uppdiktade personen Marilyn Monroe med den gräddmjuka huden, fylliga figuren och målade ansiktet. Allt görs för att framhäva stjärnan, kläderna sys på hennes kropp och fötterna trycks ned i höga skor, håret bleks och hon går in i i rollen. Det är så flickan Norma Jeane överlever så länge som hon gör, hon spelar sina filmnroller i verkliga livet för att klara situationer som känns svåra. Det vill säga de flesta situationer.
Läs detta välskrivna fantastiska alster och vänta på filmen Blonde där Naomi Watts spelar Marilyn, så får vi se sen vem som gestaltade gestalten bäst, hon eller Michelle Williams i My week with Marilyn.

Kommentera här: