Helgens bröllop!

Kents kusin Evy gifte sig emd Alf i helgen. Det var ett ståtligt och vilt firande och jag blev superinspirerad inför vårt stundande bröllop. Jag har ingen större erfarenhet från svenska bröllop men i Norge har folk kostym, folkdräkt, långklänningar eller annat fint, och byter ofta om efter middagen till något mer partyvänligt. Alla dansar i Norge, sån pardans där man snurrar runt och håller i varann på ett vuxet vis.
Eftersom brudparet bor i Oslo och brudgummen är från norra Norge var det många gäster som kom redan på fredagen. Så det blev firande i flera dagar!
På fredagen samlades vi ute i skogen vid ett vatten. Alla fick namnlappar och vi blev lag som lekte lekar och svarade på frågor om paret. Det grillades och dracks vin och öl runt elden. Några paddlade iväg i kanoter och jag kände på det iskalla vattnet.
Sen spanade vi in morgondagens festlokal, det kallas gamma. Där inne kan man också elda i mitten av de olika rummen.
Här i huvudbyggnaden skulle vi äta middag på lördagen
Jag innan kyrkan
Kent innan kyrkan
Nervös brudgum sitter och väntar
Ett lyckligt gift par!
Brudparet ska åka iväg
Vårt nybyggda hotellrum
Syskonen och björnen
Min bästa svärmor!
Efter champagnemingel fick vi en stund att sätta oss ned i väntan på brudparets ankomst till hotellet och festen. När de kom stod alla uppställda på två rader och klappade och hurrade till en sång som spelades högt. De fick champagne när de kom in och såg chockade och glada ut.
En fantastisk trerätters med goda viner serverades. Under tiden presenterade de roliga toastmadamerna kvällens talare som om de vore uperstjärnor på väg in på en talkshow. Talken var fyllda av känslor, glada och lite sorgsna, roliga anekdoter och minnen återberättades och det var mycket skratt runt borden. Det sjöngs ett par sånger, lektes lekar, klingades i glasen och stampades med fötterna så brudparet var tvungna att kyssas, på stolarna eller under borden. Bruden fick en kyss av alla män, och brudgummen av alla kvinnor.
En strålande brud!
Festen hölls i en annan lokal, där skars tårtan upp, brudvalsen dansades och sen blev det partaj! Jag kände bartendern och fick en flaska skumpa istället för ett glas! Och det var inte min enda vända till baren om man säger så. De två bongarna vi fått tog slut på en sekund och sen drack jag något gott som hette Lynchburg lemonade, bara att sätta upp drinkarna på rummet, jo man tackar.
Det snurrades runt i rummen, dansen varierade mellan liveband (dansband) och de vuxna dansade, sen när de hade paus vildhoppade alla vi ungdomar, brudgummen högst och svettigast av alla. Sen var det dansband igen, och så gick det runt.
Klockan två stängde det, då fortsatte några av oss att festa utanför, natten var ljus, drickan flödade, skratten och brölande sång skallrade över vattnet.
Hela helgen var så rolig! Förutom söndagmorgonen... Frukosten var väldigt god och det var ju tur det. Men sen blev man riktigt seg, vi skjutsade brudgummens bror med tjej till flygplatsen och efter det åkte vi till Bakken och däckade äntligen.

Kommentera här: