Även tystnaden har ett slut

Återigen en bok som verkligen fångade mig. Ordet fångade är nästan ironiskt använt här, för boken handlar om den Colombiansk-franske politikern Ingrid Betancourt som blev tillfångatagen i Colombia när hon var senator. I ver sex år var hon en fånge i Sydamerikas tuffa djungelklimat, boendes i loika ruckel och burar tillsammans med andra politiska och militärfångar behöll hon på ett imponerande vis sin kämparglöd, sina goda manér och sitt intresse för livet, folket och världen.
Hon berättar rakt och lättläst i boken om de brutala omständigheterna, bristen på hygien, hungern, sjukdomarna, människors girighet och grymhet samt de flyktförsök hon flera gånger påbörjade,
Boken är väldigt tjock men den rörande berättelsen får en att vilja vända blad så fort det bara går. Jag vet inte om jag vill eller inte vill föreställa mig latrinhögarna med tillhörande insektsfarmar, eller den obarmhärtiga värmen och det fuktiga klimatet, de livsfarliga djungeldjuren, de kalla människor som på djuriskt vis vaktar fångarna.
Man blir starkt imponerad av hur Ingrid lyckas hålla sig sinnesfrisk när saknaden av familjen, den dagliga skräcken och plågorna samt det fysiska förfallet är så påtagligt. Fruktansvärt bra berätttelse, sen är det lite si och så med språket och det hade varit intressant med ett par bilder.
Läs boken gott folk!

Kommentera här: