Baka grovt och enkelt i lergryta

Gjorde det här brödet inatt och det var ju väldigt enkelt!

5 dl vatten
50 gr jäst
½ dl linfrö
½ dl rågkross
1½ dl solroskärnor
3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
7,5 dl vetemjöl
½ dl olja
2 msk sirap
1 tsk stött fänkål
1 dl tranbär eller russin
1 msk soja kulör

Blanda samman alla ingredienser och kör dem i maskin 5 minuter eller arbeta samman till en deg för hand, degen blir ganska lös. Låt den jäsa i 30 minuter och lägg under tiden lergrytan i blöt. Torka ur grytan och olja in den med en neutral olja. Klicka i degen och låt jäsa 15 minuter utan lock. Sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt den stå inne i 80 minuter. Stäng av ugnen och låt grytan svalna helt i ugnen, gärna över natten. 

Jag hade inga russin och rågkross och glömde ha i sirap. Men man tager ju som bekant vad man haver.



Kommentera här: