No poo - Frågor, tankar och vanliga synpunkter

Frågor, tankar och vanliga synpunkter

Viktigast av allt är att komma ihåg att alla är olika, allas hud och hår är individuellt från början och sen tillkommer andra faktorer, som vad du jobbar med, om du återfettar och återfuktar även inifrån med mycket vatten och bra kost, hur ofta du tränar och hur mycket smink och stylingprodukter du använder. Men en väldigt bra regel är att försöka dra ut på tvättarna, inte händerna så klart, men först och främst håret, eller ett känsligt ansikte, torra eksemområden osv. När jag tvättade med schampoo gjorde jag det flera gånger i veckan, nu tvättar jag med wo och behöver knappt göra det en gång i veckan. Men det tog ett tag att komma dit. Börja med att håll ut en extra natt eller dag, fläta håret eller sätt upp det i knut. Det är mest din egen känsla av att håret känns fett som är obehaglig, inte många andra tänker på det. Dryga ut tvättarna med hjälp av torrschampoo. Ta det stegvis helt enkelt och plötsligt är du nere på ett par gånger i veckan eller dylikt.

Samma sak med ansiktet, tvätta absolut inte på morgonen, finns ingen anledning att tvätta bort hudens yttersta skyddande lager, speciellt inte om man ska ut i kyla. Du är ju inte smutsig för att du sovit under natten, eller hur. Känns huden fet, torka bort det med en handduk. Har du bara varit hemma en hel söndag t ex behöver du bara blaska av ansiktet på kvällen, om ens det. Det kanske känns konstigt men allt är en vanesak.

Att byta tvätt- och vårdmetoder är en omställning och det tar tid för hud och hår att ställa om sig. Minst en månad brukar man säga att man måste ge det.

Och nej, det är inte ofräscht att inte använda fem kemiskt framställda produkter varje dag. Varför köpa en hudkräm med 90% aloe vera när du kan använda ren aloe vera? Eller en hud- eller hårolja med massa andra tillsatser? Varför först torka ut huden och sedan återfukta den, istället för att låta hud och hår ha en egen balans. Necessären kommer minska, och du kommer inte längre ha panik över att vara på landet en helg utan att kunna duscha.

Se bara på män och hur enkelt de ofta gör det. Eller tänk på en liten baby, skulle du tvätta den med ett starkt medel och sen smörja med en parfymerad kemisk kräm? Du skulle inte äta en hudkräm med sked, varför vill man då smörja den på huden som är kroppens största organ?

Använder du dessa rena produkter vi har pratat om behöver du aldrig oroa dig för om något är testat på djur, eller om det är parfymerat, veganskt, eller framtaget på en barnarbetarfabrik i Kina.

Sen kan man så klart ta allt hur långt man vill, kanske man bara byter till milda och godkända produkter, kanske man använder skafferiet som badrumsskåp, kanske man tänker på hur många ämnen påverkar vår miljö och vilka utsläpp det ger, kanske man inte vill sponsra stora miljöbovar som påverkar hela marknaden för mat, städ, tvätt och skönhet, kanske man bara vill föminska necessären eller utgifterna för skönhetsprodukter. Valet är ditt. Men du ska tycka att det är både enkelt och kul!


Varför finns då alla dessa produkter i butikshyllorna?

Ja hur blev det så här? Svaret är enkelt, det finns nån som tjänar på att du köper. Det började för länge sen och eskalerade efter krigstiden. I historien finns berättelser om hur folk tvättar sig med mjölk och lera, och sminkar sig med kol, använder citron under armarna. Sen tänkte någon på att förenkla detta och den moderna bilden av människan, framförallt kvinnan, utvecklades och det blev viktigt att vara fräsch, fin och att hänga med i det senaste. Plötsligt kunde man köpa mirakelkrämer och deodoranter på burk. Alla andra gjorde det ju, och således du med. Och det ena ledde till det andra, stark tvål användes, och därför behövdes en återfuktande kräm. Ja ni kan ju det där nu.

Kommentera här: