No poo - hår

Hår

Har du problem med fet hårbotten? Troligen är den egentligen torr och överkompenserar sebum och blir därför fet istället. Hårbotten och längder behöver inte alltid samma sak.

Olika tvättmetoder

 

Ett starkt rengörande metod är att tvätta med bikarbonat.

En mild och återfuktande metod är honung och ägg, tillsammans eller var för sig.

Man kan tvätta med rågmjöl som innehåller naturliga saponiner, och med diverse olika leror, t ex rassullera från Marocko.

Det går också utmärkt att tvätta håret med hård olivtvål, eller den syriska aleppotvålen.

Enklast möjliga är wo, water only.

Sen finns det också godkända tvättschampoon, som inte innehåller varken SLS, silikon eller mineralolja.

Många väljer att tvätta med enbart balsam, det är också rengörande, då måste det så klart vara ett godkänt balsam utan SLS, silikon eller mineralolja. Detta kallas BM, balsammetoden och är väldigt populärt hos folk med lockigt hår.


Viktigt när man tvättar utan starka produkter är den mekaniska rengöringen, innan tvätt kan man massera hårbotten och borsta igenom håret ordentligt och verkligen riva med borsten i hårbotten.

I duschen är det också viktigt att massera med fingrarna, det kan också underlätta att ha riktigt hård stråle på vattnet, eventuellt ta bort duschmunstycket och spruta med slangens stråle, samt att växla mellan varmt och kallt vatten.


När tvätten är färdig bör hårets fjäll stängas, något som balsam annars gör. Detta ger en slätare yta så inte ny smuts fäster lika lätt och håret blir blankare. Hårbottens ph kan också behöva en reglering, speciellt om man tvättar med bikarbonat eller hård tvål. Då använder man något som kallas surskölj. Jag brukar avsluta duschen med att skölja håret i kallt vatten, då stänger sig fjällen. Sen häller jag över en surskölj, för min hårbotten är detta jätteviktigt eftersom jag annars får kli. Surskölj är kallt vatten med äppelcidervinäger, vitvinsvinäger eller citron. Vinägern kommer lukta svagt så länge håret är blött, men inte när det torkat. Vill man maskera lukten går det bra att ha i ett par droppar eterisk olja, t ex pepparmynta täcker den sura doften helt. Med citron slipper man det problemet, det går bra att använda pressad citron på flaska. Man kan också blanda i kallt te.

Hur stark eller svag surskölj man behöver får man själv prova sig fram till, jag har mindre än en tiondel äppelcidervinäger. Är sköljen för koncentrerad blir håret lite fettigt.


När det kommer till stylingprodukter finns det många på marknaden som är så kallat godkända för att kunna användas när man inte använder schampoo. Samma sak där, de kan inte innehålla silikon och mineralolja för det går inte bort utan SLS.

Det finns också många egna knep, aloe vera t ex fungerar utmärkt som gelé, man kan koka egen gelé på linfrön eller koka eget sockerspray. Många torrschampoon är också kompatibla med no poo, men alternativ till det kan du också finna i skafferiet, kakao, arrowrot, potatismjöl för att nämna några.

Lite olja i topparna gör alltid susen, ren arganolja är väldigt populärt, likaså kokosolja.


Ibland behöver håret en extra boost, då kan man göra en vårdande inpackning med massa fukt och en del olja. Alla hår är olika, mitt t ex gillar inte alls olja, det blir helt enkelt för fett, även om man använder en torrare olja. MIn favoritinpackning är aloe vera, ägg och honung, blandat samman, det tvättas ut med bara vatten. Till den inpackningen kan man så klart tillsätta en skvätt olja om ens hår gillar det.



Kommentera här: