No poo - så startar du

Så startar du

Först måste du tvätta rent hår och hud från silikon och mineralolja. Då måste du använda en tvål och ett schampoo med SLS. Vanligtvis den första ingrediensen i de flesta sådana produkter. Dock får den inte innehålla silikon. En lista över så kallade “sista schampoon” finns på nopoo.se, man kan också använda diskmedel men det är ju verkligen extremt uttorkande.

T ex här finns en lista på godkända sista schampoon http://vackralockar.se/produkter/sista-schampo-for-bm/

Sen ska du finna metoder som passar just dig, ditt hår och din hud. Man behöver inte gå all in, men man kan inte vara halvhjärtad och fuska för då är vi snabbt tillbaka i den onda cirkeln. Men man kan göra det enkelt för sig.

 

INCI

Inci är det korrekta namnet på en innehållsförteckning som måste finnas på alla produkter som säljs. Där står de korrekta latinska namnen på innehållet och det går inte att gömma giftämnen bakom förfinade ord som hudoljor, parfymämnen och liknande. Det är inte lätt att lära sig allt, men man kan lära sig vad man bör undvika, samt komma ihåg att ju kortare inci, desto bättre, varför skulle en produkt vi ska använda för torr hud innehålla femtio ämnen?

SLS, Sulfater, Sodium lauryl sulfate eller Sodium laureth sulfate. Oftast den första ingrediensen i allt som löddrar.

Ammonium Laureth Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammoniumlaurylsulfat
Natriumlaurylsulfat
Sodium Alkyl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) 

 

Parabener, och det finns många av dem. Deras främsta egenskaper är att få en produkt att hålla länge. Då tänker vi så här för att beskriva det enkelt, om en öppnad gräddfil höll i tre månader skulle du bli skeptisk. 

Etylparaben
Propylparaben
Metylparaben
Butylparaben
Bensylparaben

 

 

Det finns också många olika silikoner men de flesta slutar med -cone -conol eller -xane

Amodimethicone 
Cyclohexasiloxane
Cyclomethicone 
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethicone copolyol 
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-9

 

 

Mineraloljor

E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane 
Isoparaffin 
Liquid paraffin 
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil 
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum 
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum 
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini 
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Alkohol är starkt uttorkande

Alcohol denat.
Denaturated alcohol
Etanol 
Isopropyl alcohol
SD alcohol

 

Parfym är allergiframkallande och vatten bara en utfyllnad i produkten för att tjäna pengar.

 

 

En påminnelse om vad du tvättar bort.

 
Lite mer trevlig information om mineralolja/petroleum
 

Mineralolja är en av de vanligast förekommande ingredienserna i dagens alltmer massproducerade hudvårdsprodukter, trots att den rubbar hudens naturliga återfuktning. Mineraloljan täpper igen mellan 40-60 % av hudens porer.

Mineralolja lägger sig som en tunn plasthinna på huden. Huden sluter sig och stängs, därför hindras svettavsöndringen och hudens egen fettproduktion. Det lömska är att det känns bra för stunden. Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Vid en långvarig användning av produkter baserade på mineralolja blir huden torr och livlös. Mineralolja innehåller inga fettsyror, inga vitaminer och tas inte naturligt upp av huden. Mineralolja rubbar hudens naturliga förmåga att återfukta sig och skapar därigenom ett beroende. Om du slutar att använda mineralolja får du ofta en reaktion som gör att du blir väldigt torr. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.

Petroleum har en rad användningsområden däribland som bränsle för motordrivna fordon, i form av bensin. Den process petroleum behöver gå igenom för att man skall kunna dela upp den i gasol, bensin, flygbränsle, diesel- och villaolja, tunga eldningsoljorasfalt (bitumen) kallas raffinering och sker i ett raffinaderi.

1. Mineralolja är ett komodogent ("tilltäppande") ämne, vilket gör att det rubbar hudens egen fuktbalans. 
2. Undersökningar visar att mineralolja täpper igen mellan 40 - 60% av hudens porer. 
3. Lägger sig en tunn hinna på huden vilket leder till att huden stängs och hindrar hudens egen fettproduktion och svetttransparensen. 
4. Mineralolja används i flera produkter som inte har med hudvård eller skönhet att göra. Det mest vanliga är i motorolja: en vanlig motorolja består består ungefär till 80% av just mineralolja.  
5. Kontinuerlig användning av hudvårdsprodukter med mineralolja leder till att huden blir torr och livlös. Detta då mineraloljan inte innehåller något som är nyttigt eller bra för huden; inga vitaminer, inga fetter och, konstigt nog med tanke på namnet, inga mineraler heller. 
6. Mineralolja gör din hud beroende av ständig återfuktning, då den förstör huden egen förmåga att återfukta sig. 
7. Det finns också vetenskapliga studier som påvisar att mineralolja är skadligt och kan ge ledgångsreumatism. Dessa studier är dock utförda på råttor, och kan inte ses som 100% vederlagt att gälla människor. 


Med allt detta i åtanke: varför använder man då mineralolja i hudvård? Två saker: eftersom ämnet är helt syntetiskt så härsknar det inte. En annan fördel, som producenterna av hudvård älskar, är att den är extremt billig att tillverka.

 

Jag tänker inte länka till källor och liknande nu, detta är min egna blogg och jag skriver vad jag vill, men ni kommer få läsvärda länkar senare i veckan.

 

 

 
 

 

 

Kommentera här: