Lax!

Vi äter inte den vanliga laxen som säljs i butik eftersom all odlingslax är rena giftet för människan. Som gravid, barn eller gammal ska man verkligen hålla sig borta från den eftersom fisken matas med genmanipulerat foder med tillsatta färgämnen. I en vildlaxs naturliga kost ingår bl a skaldjur vilka ger vildlaxens kött den rosa färgen. I laxodlingarna finns, som ni förstår inga skaldjur att smaska på. I odlingarna förekommer ofta sjukdomar bland fisken, då får den först svälta några dagar och sedan dumpas ton med antibiotika ned och de utsvultna firrarna äter, vare sig de är friska eller sjuka. Sen äter vi antibiotikastinn lax med diverse tillsatser. Låter varken gott eller sunt va? Ett vanligt problem med odlingarna är att fisken rymmer, odlingarna är ju bara avgränsade områden i vattnet. Rymlingarna sprider då sina laxlöss och andra smittor till de vilda fiskarna. Varför är det då så här? It's all about the money vet ni. Laxen är Norges näst största export. Vissa länder har dock börjat bojkotta den 'exotiska' och 'lyxiga' Salman, t ex Usa. Det är en ganska stor kund att mista...Tursamt nog är jag gift med en fiskare som igår fick napp i älven och kom hem med härlig vildlax! Alla delar ska användas, det blir inkokt, gravat och buljong. Ni minns väl den goda rökta laxen på vårt bröllop? Fångad i älven bakom festlokalen och rökt hemma hos kocken.Tyvärr är denna delikatess både sällsynt och väldigt kostsam när man väl dyker på en bit i fiskdisken. Men imorgon ska vi njuta dessa inkokta härligheter! Ett par liter vatten har kokat ihop sig med sex matskedar vinäger, sex matskedar salt, en lök, tre morötter, socker, vitpeppar, vitlök och dill. Sen fick laxen gotta sig några minuter i den varma lagen. Mums!

Kommentera här: