Ekobaby

Vi kommer säkert vara jobbiga i andras ögon, men vårt barn ska introduceras till världen så giftfritt och naturligt som möjligt. Kläder i ekologiska tyger föredras, eller gamla kläder där gifterna är borttvättade, stora plasttryck undanbedes, speciellt när de blir äldre och kan suga och bita på kläderna. Samma sak gäller lakan, ifltar och sånt. Vi ska verkligen försöka hålla oss till det bättre, även om man ibland faller för nåt fint så klart! Då får man slå till!
Jag ska använda samma produkter jag själv använder, vatten, rena oljor, raps, mandel och jojoba. Vad mer kan behövas på ett rent litet barn? I akuta lägen finns mild olivtvål att ta till.
Vi ska skaffa begagnad vagn från kompisar och får låna bilbarnstol och gammal vagga. Vi har fått begagnad Babybjörn bärgreja och topp till skötbord, kanske heter det skötbädd? 
 
När barnet blir större kommer fler artiklar in i dess liv, leksaker, muggar och nappflaskor, bestick osv. Man får ta allt eftersom men jag vill använda nappflaska i aluminium eller glas med silikonhölje, napp i naturgummi (hur viktigt känns inte detta?!), i den mån det går hemgjorda tvättlappar och våtservetter. Har läst på mycket om detta och mer tid finns att lära sig ännu mer.
Vill inte luras heller och köpa dyra "naturliga" eller "ekologiska" produkter som ändå innehåller nåt av följande, parabener, sls, silikoner och mineraloljor, peg-ämnen, naturlig parfym. Och jag ser inte Body shop eller Änglamark och den typen av märken som "godkända" för mig.
På nätet finns större utbud än i vanliga handeln, men även KappAhl, Granit, och HM har börjat få in bra utbud på t ex ekologisk bomull. Köper man second hand har man redan gjort många en tjänst, den som säljer det eller kedjan som stödjer goda ändamål, jorden för att du inte slösat på resurserna utan köpt något som redan fanns, och som sagt är starka ämnen oftast borta på äldre plagg pch prylar. I Sverige har vi en in gammal kultur med hemslöjd och liknande, unika handgjorda produkter med traditionella materiel och design.
Allt är dock inte bra med gamla ting, t ex plastsaker som blivit torra som de kan bli när de är gamla, då utsändras ämnen som tidigare hållt dem samman. Och en del ämnen som var tillåtna när vi var små är idag förbjudna. Ja det är en balansgång att gå. en överhuvudtaget tror jag plastbantning är en riktlinje att hålla sig efter.
Dessa produkter kostar ofta en slant mer, men det är det värt, vårt barn behöver inte bada i överflöd av kläder och prylar, det har vi inte lust till eller plats för hemma. Då lägger man hellre några kronor på en bta sak istället för tre dåliga. Eller fyndar billigt på loppis! Många länder ligger långt före oss i detta tänk, t ex Tyskland och Danmark. Och i andra länder är vissa ämnen förbjudna och andra inte, precis som hos oss, men det är i alla fall en bra bit på väg!
Ekokul, Made for kids, Läraleka, Massa länkar här och här!
 
Bra inspiration finns alltid hos Clara, läs t ex detta och detta om gifter i hemmet och framförallt i barnrummet. 

Kommentera här: