Vi ska flytta till hus!

Ett hus var till uthyrning och Kent ringde på det förra helgen, nu i lördags ringde ägaren upp och frågade om vi ville komma på visning på söndagen. Det ville vi. Och nu ska vi flytta in i januari! Snabba svängar som alltid!
 
Huset ligger i Hommelvik, cirka tio minuter från flygplatse, tjugo minuter från stan. Det går tåg och buss ett par minuter från huset, ett par minuter bort ligger också mataffär, restaurang, bank och lite såna smågrejer som finns i ett litet samhälle, och inte minst; HAVET!
Huset byggdes 1850 och flyttades sedan en bit till nuvarande lokation när järnvägen byggdes, efter det har det byggts på åt alla håll och kanter med massa olika sorters fönster och vinklar.
 
Det är två våningar på tillsammans 120 kvadrat plus källare. Mer än dubbelt så stort som vi bor nu, med plats för alla våra saker, vi kommer för första gången kunna sätta upp alla våra tavlor, ha massa plats till Astor och det är perfekt planlösning för när han börkar krypa. Det finns en kamin i matsalen, en öppen spis i vardagsrummet och en i gillestugan! Utanför ytterdörren är det terrass och lekstuga och på två sidor av huset en liten trädgård. 
 
På entréplan är det först en liten hall med krokar och garderob, sedan en större innerhall (gul och röd) med en till garderob och där vi kan ställa barnvagnen och bilstolen utan att de är i vägen. Det finns även plats för en byrå, bänk eller liknande. Sen är det kök på 12 kvadrat med två fönster och murvägg från kaminen som är i matsalen. Köket är vitt och mörkblått, inte det sexigaste men det ska väl gå att ordna till.
I matsalsdelen (vit) är som sagt en kamin, fin och varm, ett fönster samt ett gammalt platsbyggt hörnskåp. Vardagsrummet (furu bröstpanel, samt vitt) är 40 kvadrat och har en stor murad öppen spis i ena hörnet. Från vardagsrummet går en öppen trappa ned till källarens gillestuga, där är det också en kamin samt värmeslingor i golvet. En dörr leder in till kallkällaren med tvättstuga, en toalett och massa förvaringsyta för fiskesaker, mat, toapapper, verktyg, bildäck, you name it!
I innerhallen går en dörr med en trappa som leder rakt ned i kallkällaren, så om Kent kommer hem med blöta fiskekläder kan han gå direkt ned där och hänga undan sakerna.
 
I innerhallen går också trappan upp till övervåningen, där är en liten hall (gul med blå dörrar) och just nu stod det två tvättkorgar och en torkställning där så det finns en del plats för nånting finare, det gillade jag verkligen med alla dessa kvadratmetrar och vinklar och vrår, att det finns plats för en Buddha, en lykta, en blomma eller liknande på golvet lite här och där utan att det behöver fylla en funktion. 
På övervåningen finns badrum, med badkar! Tre sovrum, ett ljust och fint för de vuxna, där inne är det ett gammalt målat plankgolv, ni vet ett sånt där underbart ett! Det som blir barnrum är ljusblått och sen är det ett extrarum som var knallrött... jaja. 
 
Det var ett gammalt och färgglatt hus med träväggar och gamla dörrar. Inget fancypancy topnotch högblankt. Vilket passar oss och våra grejer perfekt! 
 
Splittrande är det så klart att lämna vår fina lägenhet i detta fina hus med perfekt läge mellan lyxvillor, parken och stan. Vår nya uteplats, de djupa fönstren och alla minnena. Vårt första hem i Trondheim, här där jag spenderat mycket tid när jag inte hade något jobb och medan jag var gravid. Här har vi bott när vi gifte oss, under graviditeten, vi kom hem hit med vårt barn. Men allt har sin tid och det känns som nya huset har plats för vår familj, alla saker, våra hobbies och... gäster!
 
Hur vi än bott innan har det alltid funnits både hjärterum och stjärterum, här har stjärterummet krympt till knappt tv- eller middagsgäster och en luftmadrass i vardagsrummet är inte alltid den smidigaste lösningen. I huset kommer det finnas gästrum och det kommer finnas mer plats utöver det också! Att husera en familj på besök kommer inte vara några problem som helst! 
 
Köket har en lång lång arbetsbänk där vi kan baka bröd och ordna mat, i trädgården kan vi odla till sommaren, våra målargrejer och pysselprylar behöver inte ligga nedpackat och otillgängligt och Kents alla miljarders fiskesaker behöver inte ta upp halva hallen eller ligga i bilen. Mina kläder ska få hänga ordentligt och böckerna få en egen plats. Vi kan ha både tv-soffor och läshörna. Tända upp en brasa, vara tillsammans i samma rum eller på varsitt håll men ändå nära. Utanför finns plats för bilen, cyklarna, utemöbler och grill. Rocker kan få en lina i trädgården. Astors nya lekhage blir så småningom hans spjälsäng och den lekhagen jag började slipa på i somras får målas fördig och vara lekhörnan i vardagsrummet. 
Datorn och skrivbordet får ett eget rum. Vi kan sätta upp fina taklampor igen. Alla tavlor som sagt, mina ljuslyktor behöver inte trängas, den stora staken från los söderbergos ska få en ordentligt passande plats. Jag kan bada badkar med öppet fönster. Ja det var fönster i badrummet :)
Det finns plats för sopsortering, att köpa hem några plattor öl, en bal toapapper, ha en pantpåse ståendes, ja såna grejer som vi inte har nån plats alls för här. Nu t ex står massa påsar med julklappar och en sopsäck med kläder jag ska skänka bort, i ett hörn i sovrummet. Känns som ett förråd. I hallen står en tom gasoltub och kartongen till lekhagen som precis kommit. Vi har växt ut den här lägenheten och är redo för nästa steg.
 
Ni är välkomna.
 
 
 
 
 

Kommentera här: