Astor André

Att ha en liten/stor son på 2,5 år är givande, underhållande, mysigt och fantastiskt!
 
Astor är väldigt snäll, mot oss och mot andra, han är intresserad av människor och barn, väldigt fascinerad av små barn, "baby". Han gillar att gosa och kramas, vi brukar göra eskimåpuss, "näsi" och nu har han utvecklat det även till panni, kindi, haki, hodi, ögi och öri. Han vill gärna hålla hand, eller att vi i alla fall håller på honom, runt foten eller så. Tåfisarna kallar han tårna, de små är tytteber (lingon) och stortårna är jordgubbar. Varje kväll måste vi ta bort tålo (ludd mellan tårna) och säga att det luktar fysj! Han är väldigt upptagen av att han har ett födelsemärke på foten och bak på ena vaden. Prick! Och mamma har prick på kinden. Mamma är fin. Men mammas hår är jobbigt, han vill INTE spisa det, om det hänger fram. Han vet att mamma har ont i magen och äter eget bröd. Han gillar smörji, när vi smörjer hans kinder med olja. En dag var han lite bekymrad över att mina kinder var röda och sa då att mamma skulle gå till sovrummet och hämta smörji. Han gillar att borsta håret, och hålla på med huvudkliaren. Men helst vill han inte ha gult hår utan brunt som pappas. Pappa får inte sjunga fult, då blir Astor sträng med ögonbrynen och ryter att "det er ikke sånn!" men annars ska vi mer än gärna sjunga. Favoritlåtarna är Var bor du lilla råtta, Mikkel rev, Björnen sover, Bockarna Bruse, Bä bä och självklart Brannman Sam. Eller prompe (prutt) Sam som Astor sjunger ibland. Det är den stora idolen och han vill se det på tv/mobil/dator hela tiden. Han har höga krav på vilket avsnitt han ska se. Med koder vi inte alltid förstår, gamla, nya, tåg, båten, Sam dricker kaffe (?!). Han kan de olika personerna som bor i Pontypandy - som för övrigt var ett av hans tidigaste ord. Sam är lite vuxen och station officer Steele är gammal. Allt möjligt blir en brandslang och det brinner ganska ofta i Astors värld.
Halv sex är det barneteve med Fantorangen som presenterar olika program. "Vad kommer nu?" säger han efter varje program. Han har sett Fantorangen sen han var typ sex månader och nu har han lärt sig olika sånger och andra upprepningar som är på barnprogrammen.
 
Han gillar att bygga torn med klossar, och välta det sen. Lego är ganska poppis, att köra runt med olika fordon likaså, både små och sådana han kan sitta på. Då ska han ha på sig motorcykelvantar.... det är olika fingervantar olika dagar. Med stor risk för att vi hämtar fel par. Det är populärt att ha på sig saker, hatt, mössa, keps, mask, spidermandräkt, tigerbadrock, tofflor, armband, solglasögon, inte minst, brandmanshjälmen. Även i sängen! Lekhörnan är "Jobben min" Och dit går han på morgonen för att jobba. Med tatueringar.
Rita är populärt, eller ännu hellre, måla med färger tillsammans med pappa. Eller potatistryck, eller pärlor, lera och annat pyssel. Jag hämtade en griffeltavla till honom som är väldigt populär att rita på.
Nu övar vi ganska intensivt på bokstäverna, han har full koll på A. Det räknas till 12 med varierande ordning på sifforna och det övas på veckans dagar.
 
Ute är det roligt i snön, men inte att bli kall eller blöt, så klart. Snowracer och "gå i ski" är kul och han är duktig på skidorna. Det får gärna busas, kastas snö och ramla i snön. Det blir spännande att se när det blir vår igen, hur det går med cykling och sandlåda och sånt. Hjälpa till med skoffla snö, och dra ut soptunnorna, och laga mat är populärt!
Pallen i köket dras fram med en gång jag ställer mig i köket, han ska smaka, skära med sin egen kniv, vispa och hälla i saker. När vi bakar bröd är det han som styr hastigheten på bakmaskinen. 
 
Mat är gott, gröt, macka, yoghurt, banan, apelsin, kiwi, morot, sockerärtor, knäckebröd med smör och ost och gurka. Babytomater, babypaprika, salami, leppepasej med rödbetor på. Te är gott och saft, sjokomelk på helgen, citronvatten men brus (läsk) är ingen höjdare för det bubblar i ögonen. 
Fiskpinnar, fiskekaker, köttbullar, korv, bacon, all fisk, räkor, stekt ägg, wok, pannkakor, soppa och gryta, bönor och tacos. Det mesta går ner. Gärna i omgångar, han tar en lekpaus i middagen och kommer tillbaka efter fem minuter eller en runda på motorcykeln. 
 
Bada i badbaljan är plaskigt och skojigt, men inte med bubblor eller tvål! Vi har glasdörrar till duschen och när de immar igen ska han göra "rumpi" "magi" "foti" och så vidare, då trycker han valfri kroppsdel mot glaset så vi ska skratta. Efteråt ska vi göra babypakke, linda in hela honom i en stor handduk. Borsta tänderna går jättebra, det är lite olika vilken tandborste han har lust att använda och vilken tandkräm som ska va på. Det är nästan att han går och lägger sig själv, han säger att han är trött och går upp för trappan, upp på pallen framför handfatet, vi ska borsta och tvätta och byta blöja, väldigt viktigt att det är elefantblöja och ingen annan. Vissa kvällar är det pysj, vissa kvällar kallisipp kallisopp (kalsonger) och t-shirt. Inte vilken som helst, han ska gärna bestämma. Sen går vi in på rummet och han väljer en bok. Vi läser den och sjunger nån sång och sen är det natta och vi går ner. Han somnar. Med ugglan, dinosaurien och hönan, det är favoritgosedjuren för tillfället och bredvid hans kudde ligger en valkudde, mellan dem ställer han sin vattenflaska. I hörnet lyser en ljusslinga svagt och han sover i stort sett  19-07. Ibland ropar han på natten och vi får lägga på han täcket igen eller ibland lyfta in honom till oss. De senaste veckorna har han själv kommit in till oss nån gång på småtimmarna vissa nätter. 
 
Om vi går in och väcker honom på morgonen är han trött och mysig men också halvt kvar i drömmar. Häromdagen sa han "Det var inte trollet, det är bara krokodilerna på golvet!" Imorse såg han på en gång att jag hade duschat. Sen ville han in till pappa i sängen och mysa. Gömma sig under täcket och se på Brannman Sam på mobilen. 
 
Han ordnar matlåda med oss på morgonen och bära sin egen matlåda som en liten portfölj ut till bilen när vi ska till dagis. När vi kommer till dagis har han nästan inte tid att säga hej då til oss men han hinner alltid lägga matlådan där den ska ligga. 
 
Han vet namnen på alla på sin avdelning, och alla vuxna på småbarnsavdelningen. Han gillar att berätta vad dem har gjort under dagen och ibland när vi hämtar vill han att vi ska komma in och bli med i leken. Ofta lego, brandbil, eller tokigheter i kuddrummet. Mammor och pappor som kommer vet han vems det är och visar gärna vägen till rätt unge. 
 
Månen är intressant och den ser han ofta efter på himlen. Populära reflektioner är också "det blåser ute" eller "det är inte natta, det är sol ute" då ska vi gå upp ur sängen. Längs vägen vet han olika hus, vart det bor en hund, var butiken är (den gula eller den lilla) och han ser ivirigt efter bussar och lastbilar. Han känner också igen olika kompisars bilar. Fylla diesel är också spännande.
Vi bor i blå huset i Kopperå och bestemor i vita huset, bestefar i vita huset i backen, Liam i gula huset, och så vidare. Full koll på sånt.
 
Dante är lite av en favorit, så det använder jag som argument om Astor t ex inte vill ha på sig nåt plagg, då säger jag att Dante har likens och då går det minsann an!
"Det går ikke an!" Är ett populärt uttryck och det är nattatid/matitd/tvtid/leketid vilken typ av tid det tycks vara enligt honom. Klockan är alltid sju om man frågar. 
 
Han älskar oss och vet vad folk älskar, "mamma älskar sån" (solros) "morfar älskar sån" (ostbågar) osv. Han pratar om familj och vänner, både dem i Stockholm, för det vet han var det är, och dem här. Mamma är peacemärke och Marilyn (bra uppfostran va!). 
 
Nåt har vi lyckats göra rätt under våra första rookie-år som föräldrar för vi har en trygg unge, som gillar att följa med på alla möjliga saker, älskar att va i affären och köra kundvagn, panta flaskor, betala och prata med folk. Det är kul på pappas båda jobb, på Ikea, på shopping, på tur i skogen, i skidspåret, på restaurang, på Storlien, hemma hos alla möjliga. 
Sova över utan oss hos bestefar och tante Hanna, bestemor og Jan, Solveig og Laksel, eller Lise är populärt och inga problem alls! Inga problem om någon av dem hämtar på dagis heller. 
Klart det är skönt att ha barnvakt ibland för oss, att få strunta i klockan, äta ostört på restaurang, sova som stockar tills vi vaknar och sånt. Men det är också roligt att ha med Astor på olika saker, svara på hans frågor (vem bor där, vad är det, vad gör han, vem är det) och förklara saker. På onsdagar är vi ofta på Thune här där vi bor och äter våfflor, leker och köper lotter, eller på allidrett i gympasalen, vi äter hos olika personer eller har middagsbesök hemma, leker hemma hos nån annan eller åker till Storlien/Trondheim/bestemor/Lise eller nån i mammagruppen. 
 
Idag hämtade Knute på dagis för jag och Kent kom hem lite sent, imorgon kommer tante Hanna hit och sover över, på lördag ska vi till bestemor och sova där för på söndag morgon ska vi på dop. Helgen som var hade vi övernattningsbesök och helgen innan sov Astor hos bestefar för vi jobbade. Han hänger med på alla svängar hit och dit och det är kul! Jag vill att han ska upptäcka roliga saker man kan göra. 
 
Redan nu märker man roliga saker som vi i vår lilla familj har utvecklat, vanor, uttryck, lekar, sånger och annat vi gör tillsammans som han har full kläm på. Jag blir varm inombords när jag ser honom delta med sitt självförtroende och självklarhet och när han sen sover sött i sin blåa säng i sitt egna rum där han pysslar med sina prylar. Alla elefanter, snickarbänken, böckerna, och gosedjuren.
Hoppas han kommer bära den känslan med sig hela livet.
 
Varje kväll när jag går ut ur rummet säger jag "Godnatt min skatt, ses imorgon att, sov gott, älskar dig."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: