Supergoda lussebullar!
Vete-kattens vetedeg
Raskdeg:
50 g jäst
2, 5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g strösocker
350 g vetemjöl special (men jag använde vanligt vetemjöl)
Bortgörning:
2,5 dl rumstempererad standardmjölk
150 g strösocker (men öka gärna mängden något)
200 g smör skuret i bitar
10 g salt (ca 2 tsk salt)
2 påsar saffran
750 g vetemjöl special (jag använde vanligt vetemjöl)
1 ägg
1. Lös upp jästen i mjölken med visp. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i matberedaren eller 10 minuter för hand.
2. Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.
3. Tillsätt ingredienserna till botgäringen och arbeta degen elastisk. Ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i matberedare. Slarva inte med bearbetningen! När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.
4. Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
5. Koka under tiden upp russin och glögg. Låt svalna.
6. Arbeta ut lussekatter av degen och tryck ner glöggkokta russin. Jäs i ca 10 minuter och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på ca 250 grader tills lussekatterna precis börjar få fin färg