Rakfisk

Igår hade vi rakfisklag! Rakfisk kan väl närmast liknas med surströmming, men jag har aldrig ätit det så jag vet inte helt. Det är i alla fall fisk, i vårt fall röding, som saltas och fermenteras i en hink eller dyl under några månader. En process påbörjas som kan jämföras med gravning fast under mycket längre tid. Enzymer och mjölksyrebakterier samarbetar och fisken får en lukt som är väldigt stark och inte alltför angenäm. Men smaken är fantastisk! Stark och speciell, vass men ändå rund på något sätt. Köttet är så mjukt att det kan bres ut på brödet. Äts tillsammans med flatbröd eller lefse, i Sverige skulle det varit rundknäcke eller tunnbröd. Till det mandelpotatis, lök, senap, smör och römme ("gräddfil"). Måste ackompanjeras av öl och akvavit, vi hade bara det förstnämnda men det gick utmärkt ändå!
Magen kan bli lite i uppror efter en sådan måltid men för mig gick det bra.


Första gången jag åt detta var första gången jag var i Norge. Vi skulle sova hos Kents gudmor och skulle ta en kvällspromme och kom då på att vi kunde hälsa på hos hans pappas kompis. Vi öppnade ett par öl och så hade han hemgjord snaps och det kändes lite knäppt att dricka snaps utan mat så han föreslog att vi skulle smaka årets rakfisk. Jag var aningen skeptisk då jag, sittandes i vardagsrummet, kände på lukten när han öppnade boxen i köket... Men så gott det är! Jag gillar fisk, rökt, gravad, sill, osv och det trot jag är ett måste för att gilla rakfisk.
Tror ni ni skulle gilla det?

Kommentera här: