Peking - förändringarnas stad

Har precis läst ut denna bok skriven av min duktiga kusin Jojje. Så fascinerande att han hamnade i Peking av alla platser i världen. Från Grytgöl till Peking liksom. Kontraster!
 
Boken var verkligen jättebra med berättande om stadens historia, dagens människor som bor där, hur konstigt många saker fungerar och vilka kontraster som ryms i den stora staden. Ledordet genom boken är väl att altl är så stort. Så massivt. Genom stadens alla år. Många gånger har den närapå utplånats av maktgalna män, senaste brutala rivningarna var inför Peking-OS när staten ville visa upp enbart de bästa sidor av huvudstaden. Allt är världens största, det är parker, antal träd, resenärer på flygplatser och tågstationer, mängden bilar osv. Det gör mig skrämd/trött/irriterad men det är så klart också häpnadsväckande.
Mycket verkar vara extremt strängt och styrt, som t ex begränsnignarna på internet, censuren överallt, vinklade nyheter, dold historia osv. Vi i väst vet mer om det negativa som sker i landet än vad invånarna själva gör. Samtidigt är det slappt på andra håll, flera gånger skrivs det om att man bara kan använda ordet för "jag har kontakter" och det öppnar vilka dörrar som helst, till och med de in till den stora OS-arenan. 
 
Intressant är också avsaknaden av en religion där man tror på en gud, istället är den enormt starka tron, traditionen och vidskepligheten riktad mot och styrd av naturen, elementen, andar och historien. 
 
Peking verkar vara möjligheternas stad för den som banar sig fram där, men samtidigt är tyglarna strama och det finns många förväntningar om hur man ska bete sig och inte.
 
Jag är imponerad av att Jojje klarar av att leva sin vardag i en stad och ett land så egensinnigt och så olikt vårt, och ännu mer imponerad över att han slår sig fram bland 20 miljoner (och säkerligen fler) och lyckas bra. Och språket, inte att förglömma! Hur svårt och konstigt verkar det inte! Jag har kollat i hans enklaste lexikon och det är en lång del som bara förklarar hur man ska kunna använda lexikonet....
 
Boken tar en med in i Peking på riktigt, genom de personer runtom Jojje och genom hans lätta förklaringar av historian som fått staden att bli det den är idag. För tillfället. För den verkar ju vara just föränderlig.
 
Bra jobbat kusin!

Kommentera här: