Norsk påsk!

Påsken är nästan lika stor som julen här i Norge. Och när den i år var så sen som den var, var vädret en extra härlig faktor! 
Vi körde på äkta norskt stugliv, på hytta! Packningen tog bara tre timmar med mat, liten vagga, vattendunkar, skidor, kläder och böcker. Så vi var helt slut innan det ens börjat. 
Vi körde i alla fall med skoter från huset och hela vägen till caféet på Fjergen. Med massa packning, och Sol i sin pulkvagn på skotersläpet. Där sov vi från onsdagen till söndagen, och vi hade serveringen på lördagen och söndagen. 
Skärtorsdagen bjöd på vårvintersol och massa kompisar! Sol sov ute i sin lilla vagga under ett bord för att få skugga. På kvällen gick vi på middag i Frank och Annes hytte, jag gick med snöskor och stavar, det gick bra! Astor skidade på som aldrig förr, han är så otroligt duktig! 
Långfredagen blev en lång läsdag inomhus för mig och Solis. Kent körde upp skidspår med skotern och det var gudstjänst utanför caféet. Resten var sen på den stora isfisketävlingen, Astor träffade kompisar och lekte, men inga fiskar blev med tillbaka. Däremot kom han skidandes själv tillbaka, som sagt, jätteduktig! 

På självaste påskafton startade vi upp tidigt med att koka kaffe, blanda våffelröran och Kent körde för att hämta sin mamma och Tonje, de skulle hjälpa oss under dagen. Vi bar ut våffeljärn och kaffebryggare, tryckte ner massa läskburkar i snön och Kent tände grillen. 
Det kom massa massa folk och deltog i en familjetipspromenad på skidor, sen köpte dem fika och hamburgare hos oss och alla barn fick påskägg. Jättekul med massa kompisar till både små, stora och äldre. Strålande solsken hela dagen, folk skidade i linne och cykelbyxor och jag hade smort ansiktet med 30.
På kvällarna spelade vi spel och zappade brittiska deckare. Jag läste en bok pärm till pärm utan distraktioner.

















På söndagen var det småregnigt och vi skulle både packa och städa. Ljuspunkten var att vi fick besök av Hanna och Mattias, äntligen fick tante Hanna träffa Sol. Och Astor igen. Och oss såklart! Hon har varit i Italien sedan två dagar innan Sol föddes.

Dem följde med hem till oss på middag, vi hade så mycket kött kvar efter påskgrillning. Kents pappa och farbror kom också och vi fick speedstäda huset först. När vi packade ihop hade nämligen allt blivit kaos och nu när vi kom hem med 48 väskor blev det ännu mer kaos. Plus att det var grus överallt. Men himla mysig avslutning på Påsken!

Norsk påsk är snö och sol, skidor och fiske, choklad och apelsiner. Folk är lediga, allt är stängt, städerna öde. Men dagarna innan påsk... allt plockgodis sålde slut på alla butiker på Storlien. Dem gör iordning separata godisavdelningar dit man inte får ta med kundvagn och det står personal och fyller på konstant. Apropå kundvagnar så var de slut när jag var på Eurocash första söndagen i påsk. Mjölk, smör, nästan allt godis, nästan all läsk, allt fryst kött och burgare, allt var slut. Personalen gjorde vad de kunde för att fylla på men de fick inte plats till att rulla ut pallar i butiken. Helt crazy. Och då var det ändå söndag, när det inte är utleverans på beställningar från Systembolaget. 
Det var bilar parkerade överallt längs vägen, folk på längdskidor överallt man kunde se. Det går inte att förklara hur annorlunda det är. 
Men klart man gillar en högtid! 

Kommentera här: