Supergoda lussebullar!

Visst är saffransförpackningarna fina! De har inte Kesella här, och det fanns inte heller nånstans på Storlien så jag fick leta fram nåt annat recept. Det blev Vete-kattens klassiska, och de blev så goda! Receptet hittade jag här. Degen var så underbar att ta på och jobba med. Jag kavlade ut degen och hade på smör, bitar av mandelmassa (eller den norska versionen, kransekakemasse, ganska söt), på med lite russin och rulla ihop.
Avnjutes nu med ett glas julmust.
Samma recept går att använda till vanliga kanelbullar.

Recept!

Vete-kattens vetedeg

Raskdeg:
50 g jäst
2, 5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g strösocker
350 g vetemjöl special (men jag använde vanligt vetemjöl)

Bortgörning:
2,5 dl rumstempererad standardmjölk
150 g strösocker (men öka gärna mängden något)
200 g smör skuret i bitar
10 g salt (ca 2 tsk salt)
2 påsar saffran
750 g vetemjöl special (jag använde vanligt vetemjöl)
1 ägg

1. Lös upp jästen i mjölken med visp. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i matberedaren eller 10 minuter för hand.
2. Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.
3. Tillsätt ingredienserna till botgäringen och arbeta degen elastisk. Ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i matberedare. Slarva inte med bearbetningen! När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.
4. Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
5. Koka under tiden upp russin och glögg. Låt svalna.
6. Arbeta ut lussekatter av degen och tryck ner glöggkokta russin. Jäs i ca 10 minuter och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på ca 250 grader tills lussekatterna precis börjar få fin färg