No poo - läsa och lära

Det var en vecka med information om No poo, hoppas ni i alla fall fått er en tankeställare.
 
Som sagt har No poo-trenden exploderat, sök på den hashtaggen på Instagram, läs bloggar, gå med i No poo-grupperna på Facebook, läs på Nopoo.se men framförallt, googla och använd ditt sunda förnuft.
 
Nopoo.se
Lady Dahmer
Junes abstracts
Trix och ekofix
Body bazar
No poobloggar
 
 

No poo - Frågor, tankar och vanliga synpunkter

Frågor, tankar och vanliga synpunkter

Viktigast av allt är att komma ihåg att alla är olika, allas hud och hår är individuellt från början och sen tillkommer andra faktorer, som vad du jobbar med, om du återfettar och återfuktar även inifrån med mycket vatten och bra kost, hur ofta du tränar och hur mycket smink och stylingprodukter du använder. Men en väldigt bra regel är att försöka dra ut på tvättarna, inte händerna så klart, men först och främst håret, eller ett känsligt ansikte, torra eksemområden osv. När jag tvättade med schampoo gjorde jag det flera gånger i veckan, nu tvättar jag med wo och behöver knappt göra det en gång i veckan. Men det tog ett tag att komma dit. Börja med att håll ut en extra natt eller dag, fläta håret eller sätt upp det i knut. Det är mest din egen känsla av att håret känns fett som är obehaglig, inte många andra tänker på det. Dryga ut tvättarna med hjälp av torrschampoo. Ta det stegvis helt enkelt och plötsligt är du nere på ett par gånger i veckan eller dylikt.

Samma sak med ansiktet, tvätta absolut inte på morgonen, finns ingen anledning att tvätta bort hudens yttersta skyddande lager, speciellt inte om man ska ut i kyla. Du är ju inte smutsig för att du sovit under natten, eller hur. Känns huden fet, torka bort det med en handduk. Har du bara varit hemma en hel söndag t ex behöver du bara blaska av ansiktet på kvällen, om ens det. Det kanske känns konstigt men allt är en vanesak.

Att byta tvätt- och vårdmetoder är en omställning och det tar tid för hud och hår att ställa om sig. Minst en månad brukar man säga att man måste ge det.

Och nej, det är inte ofräscht att inte använda fem kemiskt framställda produkter varje dag. Varför köpa en hudkräm med 90% aloe vera när du kan använda ren aloe vera? Eller en hud- eller hårolja med massa andra tillsatser? Varför först torka ut huden och sedan återfukta den, istället för att låta hud och hår ha en egen balans. Necessären kommer minska, och du kommer inte längre ha panik över att vara på landet en helg utan att kunna duscha.

Se bara på män och hur enkelt de ofta gör det. Eller tänk på en liten baby, skulle du tvätta den med ett starkt medel och sen smörja med en parfymerad kemisk kräm? Du skulle inte äta en hudkräm med sked, varför vill man då smörja den på huden som är kroppens största organ?

Använder du dessa rena produkter vi har pratat om behöver du aldrig oroa dig för om något är testat på djur, eller om det är parfymerat, veganskt, eller framtaget på en barnarbetarfabrik i Kina.

Sen kan man så klart ta allt hur långt man vill, kanske man bara byter till milda och godkända produkter, kanske man använder skafferiet som badrumsskåp, kanske man tänker på hur många ämnen påverkar vår miljö och vilka utsläpp det ger, kanske man inte vill sponsra stora miljöbovar som påverkar hela marknaden för mat, städ, tvätt och skönhet, kanske man bara vill föminska necessären eller utgifterna för skönhetsprodukter. Valet är ditt. Men du ska tycka att det är både enkelt och kul!


Varför finns då alla dessa produkter i butikshyllorna?

Ja hur blev det så här? Svaret är enkelt, det finns nån som tjänar på att du köper. Det började för länge sen och eskalerade efter krigstiden. I historien finns berättelser om hur folk tvättar sig med mjölk och lera, och sminkar sig med kol, använder citron under armarna. Sen tänkte någon på att förenkla detta och den moderna bilden av människan, framförallt kvinnan, utvecklades och det blev viktigt att vara fräsch, fin och att hänga med i det senaste. Plötsligt kunde man köpa mirakelkrämer och deodoranter på burk. Alla andra gjorde det ju, och således du med. Och det ena ledde till det andra, stark tvål användes, och därför behövdes en återfuktande kräm. Ja ni kan ju det där nu.

No poo - oljeguide

Oljeguide

Det finns en uppsjö olika oljor, min absoluta favorit är mandelolja. Jag köper numer en halvliters flaska för 30 kronor på en invandraraffär. Precis lika bra som den från Crearome eller andra hälsokostmärken, men mycket mycket billigare.

Rapsolja är naturligt antiinflammatorisk och passar den med eksem eller utslag, den är också doftfri.

Även solrosoljan är doftfri och billig. Olivolja fungerar utmärkt till samma saker men har ju en liten bidoft.

Ren kokosolja är fast i konsistensen tills den blir 23 grader, så bara ta lite i handen så smäter den.

Olivolja och kokosolja rekommenderas inte att använda i ansiktet då molekylerna i dem är större än ansiktets porer och oljan går då inte in ordentligt.

Druvkärneolja och aprikoskärneolja är torrare oljor, passar bra för den med fetare hy, eller om man vill smörja och snabbt kunna sminka sig på det.

Jojobaolja är sebumbalanserande och en riktigt lyxig ansiktsolja som är mångas favorit, den är tyvärr ganska dyr.


Sen finns det som sagt en uppsjö oljor som inte säljs i den vanliga mataffären eller hälsokosten, gurkörtsolja, hallonfröolja osv. Alla med sina egenskaper.

För extra torr hud eller för att göra egna salvor kan man använda sheasmör, kakaosmör och bivax. Bivaxet lägger sig som en skyddande yta och passar bra på läppar och kinder när det är kallt, eller på sår och eksem. Sheasmör reparerar torra hälar, nagelband och bleker bristningar.

Att välja aloe vera kan vara trixigt, många innehåller massa skit, försök helt enkelt att hitta den med kortast och renast inci, och självklart utan våra fiendeämnen. Det går även att använda aloe vera direkt från planta. Jag har bara aloe vera geléer från utlandet men vet att Jasons och Forever livings är inte att rekommendera men många gillar Avivirs.