Är detta vad vi kallar vårstorm?

Har ordet en mer positiv klang än bara storm? Jo men visst. Däremot är vinden, regnet och haglet lika kallt och hårt piskande vad vi än kallar det.
Den här eftermiddagen och kvällen spenderas med händerna runt en stoooor tekopp. Jag har laddat ned tre filmer. Kent jobbar sent och det blir senmiddag med ärtpuré och fiskekaker. Så norskt.
Jag är nu ledig i fyra dagar!!!!!
Blir Bakken i helgen om stormen inte river sönder hela stan.
Idag har förresten Maria namnsdag, det är både jag och mamma och Pernilla. Och fler med oss så klart, grattis till allihop!

11 frågor till


1. Hur skulle du hantera om du vann typ 108 000 000 kr?
 
Jag har en plan för detta, det blir direkt taxi för mig och Kent till ett spa, där tar jag ungefär alla behandlingar som finns samt låter god mat och dryck flöda. Sen skulle jag köpa nåt dyrt som jag vill ha, typ en kappa från Desigual, eller en Odd Mollykläning, ett par lyxiga skor, ja inget crazy utan bara det att man kan köpa det man vill ha. Under tiden är jag antagligen otroligt hysterisk.
 
2. Vad tycker du om ordet hen?
 
Verkar helt onödigt, fyller ingen funktion i språket. Töntig debatt också.
 
3. Vilket är ditt bästa recept och varför, mat eller bak spelar ingen roll?!
 
Bönsallad. Blanda en konserv blandade bönor med lök, tomar och örter. Gött i alla lägen!
 
4. Vad är du bäst på? Utgå från dig själv...
 
Vara mig själv
 
5. Vad tycker du om köttkonsumtion?
 
Att det är konstigt att kött är en norm för oss i västvärlden, som att man inte blir mätt utan det. 
 
6. Är du beroende av något?
 
Musik, läsa och skriva, doftljus.
 
7. Vilken musik triggar din nostalgiska sida mest och varför?
 
Gammal rock, förstår inte varför jag är född i fel tid.
 
8. Vad gör dig riktigt förbannad?
 
Folk som tror att jorden är oändlig på sina resurser och att människan kan välla fram utan att skada den.
 
9. Har du något riktigt bra husmorstips?
 
Rengöringsmedel i tusen olika förpackningar är bull, de sliter på miljön, på dina möbler och golv och din plånbok. Grönsåpa eller vatten eller ättika och bikarbonat funkar till typ allt.
 
10. Finns det någon reklam du tycker är riktigt bra?
 
Verkligen ingen, är så mätt och trött på reklam!
 
11. Är du dig lik nu, som du var när du var barn?
 
Ja. Envis, bra på att umgås med vuxna, men ändå barnslig, full av konstiga idéer och tvångstankar som måste prövas. Missnöjd när jag inte får som jag vill. Viktigpetter.

Frihet att fria

Känn igen press Ladies, bara för att det inte är skottår i år betyder inte det att ni inte kan fria till era blivande än. Jag kräver minst ett bröllop per år! Det skulle vara kul på vintern eller våren eller hösten eller sommaren. Nära eller långt borta. Borgerligt eller kyrkligt. Utomhus eller inomhus. Stort eller litet. Barfota eller coctail eller teaparty eller knytis eller smoking eller dunderfest eller hemmafest eller picnic eller sittning. Allt går an! Bara det är kärleken som firas!

Tärna med bula

I sommar ska Johan och Gunilla gifta sig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Och jag och Lollo har fått den stora glädjen att vara tärnor, jag har även fått äran att vara toastmadame. Detta är ganska exakt en månad innan det beräknas komma ut ett barn från min mage (hjälp!)
Således är en sval, elegant och bohemisk sommardröm krossad, jag kommer säkert ha anlänt stadiet där man mest är trött och svullen och stor! Men inte desto mindre finklädd för det! Man kan ju alltid gömma sig lite bakom den strålande bruden när man inte känner för att synas så mycket.
Jag kollar mycket på nätet, plöjer varje vecka olika sidor som t ex Nelly, Bubbleroom, Ellos, Miinto, Zalando, Asos, och gud jag vet inte vad, mycket brittiskt men också en del australienskt av nån anledning, det som Google finner åt mig helt enkelt. Jag kikar även på sidor för fest- och tärnklänningar. Har ni ytterligare sidor att dela med er av får ni gärna göra det!
Obs! Det är inte tjejen på bilden som skrivit brevet.

Vad vill du sy och i vilken tv-serie vill du bo?

1. Om du fick välja att leva i en tv-serie, vilken skulle du välja att leva i då?
 
Jag skulle var den femte tjejen i Sex and the city! Blandningen mellan dem alla, men bara lite från Charlotte. 
 
2. Vad ville du bli när du blev stor när du var barn?
 
Säkert popstjärna och sånt som alla barn, kommer faktiskt inte ihåg.
 
3. Vilken är din bästa doft?
 
Rockers tass, Dantes hår, soybean candles, hägg och syrén, sol i armvecket. Nej men ni hör ju, jag är en doftoman, luktar på allt innan jag äter och dricker det, luktar i böcker och tidningar, på plagg och känner av dofter direkt när jag kommer in någonstans. Eller ut för den delen.
 
4. Om du var en stor stenbumling, var skulle du vilja ligga still då?
 
I en varm hamn med långsamma vågor och glada besökare.
 
5. Du får veta att jorden kommer att gå under om 12 timmar, vad gör du?
 
Hemsk fråga. Sätter på en grym playlist, låser in mig i ett mys med de jag älskar mest och äter lösgodis tills allt är över..
 
6. Om vi skulle hänga en dag, vad skulle vi göra då?
 
Vi? As in ni läsare och mig kanske? Ja det vanliga jag gör med er kompisar och familjen, prata, dricka vin tänkte jag skriva men det får ni stå för, skratta och ha kul!
 
7. Vad tror du skulle vara annorlunda i ditt liv om du var av det motsatta könet?
 
Jag skulle säkert varit mer motorintresserad, skulle ha ett ganska jobbigt hår för att vara man, men jag kan ju i alla fall dricka som en och leva som en ganska bra tror jag. Doftljusen behöver man ju bara tända när man är ensam :)
 
8. Vilket är ditt favoritverktyg?
 
Kunde egentligen inte bry mig mindre, men jag måste erkänna att när jag uppdagade skruvdragaren kände jag mig mer händig och mindre handikappad.
 
9. Vad gör du om tio år?
 
Jag kommer ha ett nioårigt barn! Scary stuff! Men annars har väl inte så mycket förändrats hoppas jag.
 
10. Vilken är din bästa danslåt?
 
Många! Kanske I will survive.
 
11. Om du var skitbra på att sy, vad är det första du skulle sy då?
 
Ett litet lapptäcke, och sen några fina klänningar till mig själv
 
 
 

Sång för en onsdag


Föränderlig fysik

Något väldigt intressant och för mig förvånande är allt som händer i min gravida kropp. Det kanske låter puckat men jag har inte haft någon koll på sådant, inte haft intresse för det och inte vetat så mycket. För några år sedan blev det dödstyst på lunchen när jag frågade vart navelsträngen tog vägen när man klippt den från barnet, om den åkte in igen som ett gummiband i mamman. Inte visste jag att det fanns en moderkaka, än mindre vad den fyllde för funktion och absolut itne att man måste föda ut den efter bebisen. Hjälp!
 
 
Men ungefär med detsamma som jag fick veta att jag var gravid blev jag trött, så otroligt trött! Jag hade varit lite trött och seg under julen, men hallå vem är inte det? Dessutom jobbade jag till den 23:e och började igen den 27:e så det var inte så mycket vila och ledighet för mig. 
Men när vi åkte till Lillehammer för att fira nyår sov jag i stort sett hela vägen i bilen, vi kom fram och åt middag, hängde några timmar innan jag gick och la mig, sov mer än 12 timmar, gick upp, åt frukost, somnade igen, på självaste nyårsafton, inte mycket till pepp där nej. Under nyårsmiddagen, som självklart var fantastisk, tillagad av kock och allt, åt jag ganska bra, men mådde sedan illa och var tvungen att sätta mig i en fåtölj och vila, medan de andra fortfarande åt. Kul sällskap!
 
Lade mig runt ett och sov inte direkt eftersom full fest pågick utanför sovrummet. Men jag sov till och från och sedan halva dagen efter. Och gick sen och lade mig tidigt och sov länge igen och sedan sov jag halva bilvägen hem. Somnade så klart utan problem när vi kom hem.
 
 
Och så kom illamåendet. Som en storm! Inte bara på morgonen, nej då, dygnet runt, jag knaprade knäckebröd utan pålägg samt morötter. Mums så härligt. Mat var äckligt, lukten, känslan, tanken, ja det mesta med det. Men om jag blev sugen på nåt, då skulle jag ha det och inget annat! På jobbet tyckte jag kakdisken stank,.avgaserna från bussarna var vidriga, och för att inte tala om hårprodukter från människor på bussarna. Något jag iofs alltid haft svårt för. Hårprodukter luktar helt enkelt inte gott. 
Annars har jag ingen spyfobi, men nu blev det inte ens bättre när man spydde, och att göra det på toan på jobbet är inte kul. Att troatt man ska göra det om bussen inte stannar NU! är inte heller så upphetsande.
 
 
Sen förändrades brösten till två svullna brännmaneter, ömma, brännande, hemska! Vaknar av att jag prövar lägga mig på mage och det smärtar som bara den! Plötsligt passade bara en bh, alla andra kändes som riddarrustning med igelkottsfoder. Taggarna inåt vill säga. Det var inte så lätt att shoppa ntt när det gjorde ont, man visste inte den nya storleken och ville helst inte lägga så mycket pengar på något man kanske bara kan ha ett par månader. Efter sex timmar hade jag hittat två kompisar och fick känna mig nöjd med det efter kanske 50 provningar.
Dagen efter hade jag den ena på jobbet, då gick axelbandet av. Brännmaneterna kanske börjat fyllas med bly, vad vet jag? Det fanns ingen annan kvar i min storlek så det var bara att försöka hitta nåt annat. Så när jag jobbar nu har jag en vit topp, den är lika sexig som en sån där vit städtantstoffla. Men också lika skön. Antar liksom att de tofflorna är sköna, varför används de annars?
Men skönast av allt är om brännmaneterna får hänga ifred i hemmet, under nåt som inte stramar. 
 
 
Många saker kan man drabbas av, endast ett fåtal känner man till, och det är helt ok att vara trött, yr, illamående, känslig, ont i ryggen och fötterna. Men dessa ting då, som man läser om. Hade jag ingen aning om.
Håret kan bli fetare
Huden likaså, främst på kinderna där hormonacnen visar sig (jo tack, no more babyface här)
Organen i magen pressas upp varför du kan behöva en bh med större omfång
Åderbråck kan dyka upp lite all over, även på blygdläpparna (undrar vekrligen varför ingen berättar mer om sånt?!)
Slemhinnorna blir torra: man är törstig, Check! Torr i ögonen, check! Torr i näsan, check! Blöder ganska mycket näsblod nu. 
Man blir gasig, men också förstoppad. Jo men visst, innan man har fått gravidmage kommer gasmagen putandes. Kul för resten av bohaget.
Halsbränna. Rapar. Dubbelcheck. Hade haft halsbränna en gång tidigare, nu måste jag varva mat med typ Samarin. Varje gång jag rapar känns det inombords som om en atombombs tryck lättat.
Kissnödig!!!! Handikappande kissnödig, måste som en hundraåring planera att jag har tillgång till en toa och undvika att dricka för mycket. I början är det tydligen en blandning av hormoner samt det att livmodern snabbt ökar i storlek innan din mage gör det utåt. Senare är det för att en 2-4 kilos klump trycker på.
 
Ja, då har vi avklarat ett par saker då. Men låt inte detta hindra er från att bli befruktade, för samtidigt är det fantastiskt spännande att känna all denna aktivitet ske i din kropp. Och att förstå vad naturen faktiskt är kapabel till utan att vi kan styra så mycket över det. Nu förstår man varför man har tilldelats en alldeles egen kropp. Det är intressant att läsa och koppla ihop och förstå saker. Dåliga tecken är liksom bra tecken. Ja det är inte kul att må illa, men det är ju för att du bär ett litet liv inom dig. Och det är otroligt vad kroppen klarar av och ordnar till det på egen hand för att allt bara ska fungera. Och så har det varit i alla tider. En graviditet idag skiljer sig inte från en för 100 eller 1000 år sedan. Inte fysiskt i alla fall. Man kan säga att det är både retro och modernt och gammeldags att vara gravid. Och det gillar jag.
 

Dripp dropp

Idag har det varit grått och regnat hela dagen, När det är sånt här väder och klockan är fem och folk bittert trängs på bussarna, då tänker jag att om folk i ett varmt land såg oss nu, färglösa, stressade, hungriga, inspirationslösa, då skulle de råga sig hur det går an att leva i dessa länder. Men vi vet något de inte vet, vi vet hur doften av vår känns i luften, hur myllan töar fram, hur fåglarna kvittrar morgonpiggt, hur knoppar spricker, hur solen väcker allt och alla till liv. Och vi är aldrig så tacksamma som då, över att det finns årstider här där vi bor.
Jag jobbade över idag, stod i köket mest hela dagen, gjorde saker jag aldrig gjort förut, och allt gick bra, det var kul! Inatt ramlade Rocker ned från sägnen i sömnen, och det är ganska tight till bokhyllorna bredvid, kan inte ha varit skönt, vet inte vem som blev mest förvånad, han eller jag. Inte var det Kent i alla fall för han fattade ingenting och kom inte ihåg det imorse heller.
Det är lustigt att känna att två timmar extra på jobbet var hela resterande dygnets energi, så sen dess har det varit horisontalt läge och jag har sett färdigt en norsk drama, Halvbroren, helt ok.
Inatt sov jag heller inte så mycket, numer kissar jag bara en eller två gånger per natt, men vaknar ändå av ingenting och bara ligger det. Tänkte mest på de ivriga små hjärtslagen inatt. Då gjorde det ingenting att man låg vaken.
Om Kent kommer hem snart blir det toast och sallad till middag tror jag. Och så en dusch på det, imorgon ska det filmas reklamfilmer på jobbet, inte på oss i personalen men vem vet, duschar jag inte kommer jag ju hamna i rutan, duschar jag blir det säkert inte så. Idag hade jag min sovtofs på jobbet. Lite flashigare än så ska man väl kunna vara imorgon. Det väntas fyra grader och regn, så sexigt! Det får inte få för sig att frysa sen inom det närmsta, då blir det om möjligt ännu mer isbana i denna stad.

Antingen eller

Gossip Girl eller Sex and the City? Sex and the city slår allt! Har aldrig sett Gossip.

Starbucks eller Espresso House? Starbucks, Espresso house kan vara den kedjan som lockar misnt av alla, tom mindre än Waynes, tråkgit utbud, tråkiga "lokaler" nä fy.

Glass eller Tårta? Glass i stora lass. Eller glasstårta kanske ;)

Nyttig eller onyttigt? Jag säger nyttigt med en hint av onyttigt, nu under graviditeten är det extra viktigt vad man äter, men ingen har ju dött av lite gottis då och då!

Shoppa eller fika? Fika, har inte alls samma shoppingbehov som förut, sitter hellre med en kompis och en kopp te och dividrear över livet

Bada eller sola? Båda två, sola tills du måste bada!

London eller New York? Inget kan slå New York, men London tog mig med storm i höstas.

Sverige eller USA? Vill absolut inte bo i Usa, men gärna resa dit

Havet eller Pool? Hav 

Julafton eller Födelsedag - Julafton, delad glädje är dubbel glädje

Vinter eller sommar? Sommar såklart!

Sminkad eller Osminkad? Osminkad, men det är kul at tpiffa när det är pifftid

Pojkvän eller singel? Gift <3

Ragga eller bli uppraggad? Aldrig fel att bli uppraggad

Smsa eller prata i telefon? Olika

Ful och rik eller Snygg och fattig? Töntig fråga. 

Hemmakväll eller utekväll? Just nu, hemma. Utan vin är inte krogen lika kul

Sova naken eller med pyjamas? Naken.

Rosa eller Blå? Rosa

Sova eller Vaken? Vaken

Blogg eller Facebook? Går väl inte att jämföra

Känd eller okänd? Ökänd

Shoppa eller Blogga? Shoppa och sen blogga om det!


Svårt att läsa

Sedan jag blev gravid har jag haft så svårt att läsa och se på film. Koncentrationen sviker och jag kommer inte in i storyn. Jag har prövat säkert fem sex böcker och lika många filmer. Det är plågsamt att bli kulturtörstig! Speciellt eftersom den sista boken jag läste ordentligt var sista 50 shades, och det ger inte så mycket kulturell njutning, om än annan sort ;)
Nu fick jag iaf en hög med böcker av mamma och läste en norrlandsdeckare på planet hem, högg sedan in på Keplers Sandmannen som jag läste på ett dygn, den var ruskig från första sidan tyckte jag, men väldigt bra! Fascinerande och äcklande story. Så nu hoppas jag att jag är igång igen.
Men såg en långrtråkig film igår, Take this waltz, har kanske för höga förväntningar på filmer nu för tiden men nej den var inte bra, och samma sak emd Seven psychopats, somnade snabbt av uttråkning.
Ska försöka se Les miserables på bio i veckan, den kan man väl bara inte bli besviken på? Och på bio finns ju iaf inget annat som distraherar, förutom eventuellt en sprängande blåsa...
 

Oscars 2013

Eftersom jag sovit så mycket igår trodde jag att jag skulle orka se iaf entreerna på röda mattan klockan 01.00 vår tid, men nej då. Jag fick istället lästa om Sveriges vinster och se på klänningarna i tidningen idag. 
Jag förstår att Jennifer Lawrence gjorde en storslam både med sitt pris, sitt fall och sin klänning. Men den där filmen verkar inte bra alltså... Och klänningen känns väldigt Dior haute couture, men ändå trist på nåt sätt. Jag vet inte. Och överskattade Kristen Stewart, my gd, hon e väl typ 23 och ser ut som sju svåra år med heroin. Ta en powerweekend på Bali eller nåt. MIna favoriter var blingiga och orientaliska! Och jag tycker det är grymt av Helen Hunt att komma i, och prata sig varm för en HM-klänning :)
 
Catherine Zeta Jones
Salma Hayek
Kerry Washington
 
 
 

Magisk medicin

Med misstänkt foglossning gick jag idag till en klinik som en av Kents kollegor rekommenderat. Kent följde med eftersom han har problem med ena skuldran. På plats tog mannen min puls och sa att jag hade en låsning i foten som gjort att bäckenet roterats framåt på höger sida, han tog tag i min högerfot och tröck rakt på en smärtsam punkt som jag fick ont i är jag stukade foten i Berlin förra sommaren. Han satte tre akupunkturnålar på öronen och sen ficajg ligga en timme med dem. På Kent tog han pulsen, och Kent fick röra armen upp och ner, han förstod sedan sambandet mellan en skadad axel och en spänd höft, satte tre nålar på honom samt en laservärme på höft och skuldra. Vi låg och halvsov bredvid varandra med våra nålat, det pirrade och värmde i hela min högra sida, sen kom han tillbaka, drog två gånger i min fot så det knakade, sen var allt bra!
På Kent tröck han bl a i armhålan och sen på ett par ställen till och allt blev bättre för Kent med, men han fick också en ny tid nästa vecka. 
Otroligt imponerande! En jättemysig och avslappnad klinik i ett gammalt hus med takbjälkar och utsikt över hamnen. Vi fick dessutom familjerabatt :)
Klinikk Askim
 

And it hurts with every heartbeat

Idag fick vi höra vår bebis hjärtslag när vi var på inskrivningen. Jag hade inte ägnat det nån större tanke innan, visste inte förrän för någon dag sen att de ens lyssnade. Men för en upplevelse! Långt nede till höger låg den och bultade snabbt. Jag blev väldigt överväldigad och det kom några tårar.
Nästa koll blir ultraljudet om en månad, det om något blir spännande!
Herregud, den här gravidsaken alltså, magisk, fascinerande, spännande och intressant, det har jag aldrig tänkt på eller förstått förut. Gör det bara folket, gå ut och befrukta er!!!! Det kräver inte massa tankar och förberedelser, just do it!!!!

Blommig farlig korv

Kent bestämde middag idag och stekte då falukorv, potatis och värmde vita bönor i tomatsås. Det är inte gott hörrni. Men men.
Igår jobbade jag och fick gå två timmar tidigare för det var så lite att göra. Skönt för mig, min rygg, mina ben och så hann jag njuta lite av vårvädret vilket var fantastiskt!
På kvällen kände jag mig därför ganska pigg, lagade quesadillas med bönsallad och vi såg på tv, tog en sen kvällspromme och efter det trodde jag att jag hade energi, men fem minuter in i kvällsfilmen sov jag som en stock. Och fortsatte i ungefär 15 timmar med en timmes avbrott för frukost. Piggt va?!
När eftermiddagen så tagit vid gick vi på lång lång stros i stan, ett par timmar som avslutades med spenatbörek och bussen hem.
Här i huset råder ingen söndagsångest, vi är lediga imorgon och ska då på första läkarbesöket gällande grapefrukten i magen, sen till.fysioterapeuten och sen möta några kompisar på stan. Blir en bra måndag!
Önskar er alla detsamma!

En grapefrukt i min mage

Idag går jag in i vecka 14, då är fostret ungefär lika stort som en grapefrukt. Ganska stort tycker jag!
Nu i andra trimestern brukar många av de jobbiga startsymptomen släppa, men jag vet inte, är fortfarande förfärligt trött, rätt så illamående och öm i brösten som bara den.
Igår fick vi besök av Hanna och Ingar, de sov över här och vi gick på stan idag medan storebror var på jobbet.
Jag köpte två par skor för sammanlagt 40 kronor. Det är overkligt och ger lite bitter smak i munnen faktiskt.
Nu är det en stillsam fredagskväll, vi har ätit pannkakor och kollar nu på Simpsonsmaraton. Imorgon blir det helveteslördag med jobb 8-16. Skänk mig gärna lite energi, både mentalt och kroppsligt.
Men innan dess, tända ljus, humor och slappisloppi.

60 questions (my god) plockade bort de som jag redan svarat på

1. Vad har du gjort i dag? Læs igår. Sovit sjukt længe. Ætit frukost, gått solskenspromenad med grisen, kørt till jobbet, jobbat tre timma ri køket, handlat mat på Rema, gått solskenspromenad med grisen igen, lysnat på Raising Sands, uppdaterat bloggen, chattat med Lollo och Pernilla, æven pratat en timme med den senare. Gått med Rocker och møtt Kent vid bussen. Tænkt gøra club sandwich men kycklingen var rutten! Improviserat jættegoda ælgbiffar med grønsaksmoj. Kollat på top model, somnade vid elimineringen :/ Druckit två klunkar kaffe. Ætit lite lakrits. Pratat med Kent och Cato. Læst lite bloggar. Ska nu duscha och læsa en bok. 

5. Vem ringde du senast? Pillimoj! Saknar dem redan så klart :(

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? I gugnstolen framfør databordet i hørnet i vårt vardagsrum, lite kalldrag från vernadadørren, lite gaser från Rocker, men ændå så skønt och mysigt.

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Tråkig punkt! Och sjælvklart kunnande. Reinis, Bildtis, Sulan, Palmis, Goran P.

10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? Nope

15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? Biltema odyl

16. Hur vill du tillbringa din pension? I en løs klænning med håret i flæta, i min varma trædgård i ett utland på vinterhalvåret, i min varma trædgård i Norden på sommaren. Det ska finnas fina hus i trædgårdarna, och jag ska bo med Kent och Rocker, værldens ældsta rekordslagarhund! Barn och barnbarn och systerbarn hælsar ofta på, dørren ær øppen før vænner och familj. Det dricks vin i kvællssol och te i morgonsol. Jag læser i en korgstol på førstubron. Kent målar i sin ateljé. Någon stædar våra hus och klipper vårt græs. Dagstidningar rapporterar om godhet och lycka. Då kanske jag læser dem eftersom jag har tid.

18. Har du någon gång brutit ett ben? Otroligt nog nej! Men slagit sønder tænder, stukat mig hit och dit, hostat sønder mig och fått hjærnskakning.

20. Vem är din favoritkändis? Hmm, varierar, men typ Robert Plant, Johnny Depp, Lady Gaga och Bellman.

21. Vad är du på för humör just nu? Trøtt, men det ær ok.

28. Vad sa du senast? Gosar ni? Till Kent och Rocker som gør just det i soffan.

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Svenska.

33. Vad har du i dina fickor? Mobil, headset (ihoptrasslat till ett fisknæt som fångar upp allt annat), bajspåsar, lypsyl, nån gammal lapp och nycklar hem.

34. Vad köpte du senast? Mat på Rema før dryt 200 kronor, inkluderat bl a rutten kyckling, broccoli, spenat, isbergssallad, en mer, två liter laktosfri mjølk, ett brød till sandwichen som aldrig blev av, bananer, tomat, majonnæs, ja det var nog det hele!

 

36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? Kokosolja, papper och penna.

38. Senaste filmen du såg på bio? Life of Pi! Undebrar!

39. Har du blivit sydd någon gång? Ja, fyra gånger har jag tagit bort leverflæckar, en gång har jag slagit upp pannan och førhoppningsvis blir det inga fler stygn i denna canvas.

40. Har du någon gång badat naken utomhus? Typ det bæsta jag vet!

43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? Otroligt nog nej, blivit stoppad mååånga gånger, men aldrig åkt dit før nåt :)

44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Kent plockade undan efter middagen och satte på torktumlaren, speciellt tænker ni? Nej men han drar ju hela hemmalasset samt jobbar fullt, jag jobbar tre timmar om dagen och måste sedan hem och dæcka.

45. Var lägger du din mobiltelefon när du sover? Den laddas på ett bord i sovrummet.

46. Vad var det sista du åt? En lakritsgodis från nån hælsosam lakritspåse.

47. Vem är världens vackraste kvinna? Julianne Moore

49. Vilken var den sista konserten du var på? Rancid och Cock Sparrer i London!

51. Har du varit med om en bilolycka? Nej, tackar gud før det!

52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Ja.

53. Vilken är den roligaste träningsformen? Promenera, løpa, yoga.

54. Har du några husdjur? Rockerero the one and only!

57. Har du någon gång ringt polisen? Ja, flera gånger faktiskt.

58. Har du svenskt ursprung? Norrlændskt.

 


Kvällsprommis

Nu ska jag och Rocker gå ut och möta Kent. Sen blir det nog tidigt i säng med ny bok. Helt otroligt att man kan sova så mycket!!!
Så godnatt i förskott då mina dunungar.

30 questions

1. Hur gammal är du?  28 delat på två 
2. Hur gammal känner du dig? Som 14 så klart :) 
3. Vilken film såg du senast? Rust and bones, blæ, tyckte den var så dålig 
4. Är du besatt av någonting? Ljuslyktor, vitløk, musik, smørja mig, læsa och skriva.  
5. Är du rädd för blod? Nej då. 
6. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? I ett stenhus i Spanien. 
7. Vilken färg är dominerande i din garderob? Det ær sækert svart som dominerar æven i en færgglad garderob som min. 
8. När vaknade du idag? Kvart øver nio efter cirka tolv timmars sømn
9. Vilken är din favorithögtid? Jul så klart! Øverpeppad varje år. 
10. Vad drömmer du om just nu? Vår med allt vad det innebær! Lættare klæder, ingen møssa, långa promenader på snøfria vægar.

11. Vad lyssnar du på just nu? Just i detta nu, Rockers ljud. Annars mest på Leonard Cohen. 
12. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Vitløk, bønkonserver, nån mejeriprodukt att gøra sås av, løk, spiskummin. 
13. Vilka världsdelar har du varit i? Asien, Europa så klart, Nordamerika. 
14. Snarkar du? Ja ibland. 
15. Vilka yrken har du provat på? Budbilschauffør, reception/café på sporthall, barnvakt, kundservice, stædare, annonsførsæljare, lagerarbetare, klædaffær, transportplanerare, praktiserat och frilansat lite inom media, praoade på restaurang och på Ica, jobbar nu på Café.
16. Hur går du helst klädd? Långklænning, converse och sjal.
17. Vilket stjärntecken är du född i? Oxe
18. Vilket är ditt favoritgodis? Svenskt plockgodis 
19. Vad har du på dig just nu? Raggsockor, mjukisar, Rolling stones tisha, Kents hoodie. 
20. Vilken är din favoritaffär? Indiska och second hand
21. Vad har du för storlek i kläder? 40-42. Snart større, blir konstigt!
22. Hur många gånger har du flyttat? 8. 
23. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Kvæll. Men det ær något magiskt med ritkigt tidiga morgnar, som att man har hela værlden før sig sjælv på något vis. 

 24. Vad åt du till frukost imorse? Två hembakta skivor grovt brød med philadelphia och skivad gurka och paprika, ett glas vatten och en tranbærsyoughurt.
25. Är du blyg? Nej. 

26. Vad heter du i andra namn? Maria. 
27. Vill du gifta dig? Redan gjort, det bæsta ever! 
28. Var växte dina föräldrar upp? Båda i norrort, likaså jag.
29. Har du, eller har haft, något smeknamn? Jojo, madamen och syra
30. Vilka är dina största svagheter? Envishet, lathet och egensinnighet i en sprudlande coctail!

Moloken i moll

Kan inte annat än hålla med My så mycket om detta med att låtar ibland sätter sitt avtryck in i benmärgen, gärna när allt känns lite vemodigt, men också ofta när livet är på topp och musiken hjälper till att uttrycka allt det där bubblande man har inom sig.
Den på så många sätt fantastiska Londonresan blir för alltid soundtrackad med Wolf av First aid kit. Den spelades i en affär, jag hade aldrig hört den förut, och allt bara föll på plats för mig, där och då, när tiden, platsen, människorna, omgivningen och så musiken kändes så rätt. Och långa flygresor hem från paradis gör ju inte så mycket positivt med en, och då kan magiska låtar komma in och få tårarna till ytan och samtidigt omfamna en  med sin moll.

Moster och Dante

Dante är ju som bekant den gulligaste på denna jord. Jag hann mysa massor med honom när vi var nere nu, det känns så bra! Längtar tills han fyller ett år, då ska vi nämligen ner på kalas! 
 
 
 

Babybaby!

Som många av er nu vet väntar jag vårt första barn! Det kom som en överraskning men en väldigt glad sådan under julen. 
Jag själv fick en snabb misstanke om det under mellandagarna när vi var på gården, jag kom hem på kvällen den 26:e och då kom tankarna på att det kanske verkligen kunde vara så. Dagen efter köpte jag ett test efter jobbet, åkte hem och trodde jag aldrig mer skulle bli kissnödig. Till slut blev jag det och fick ett starkt lysande plus på den där stickan redan efter nån sekund. Högt för mig själv sa jag, för i helvete, okej okej. Och den där omedelbara glädjen var nästan en lika stor chock som pluset. Jag har ju som ni kanske vet aldrig varit särskilt sugen på detta, har sagt att det blir inga barn innan 35 och liknande. Därför kändes glädjen också väldigt skön, att det på en gång kunde kännas så bra!
Kent kom hem sent på kvällen och han blev så glad när jag berättade, det var ingen överraskning att han skulle bli det! Och på en gång började det kännas något i kroppen. Dagarna därpå var jag otroligt trött, något jag under julen viftat bort som vanlig julslöhet. Nu var tröttheten enorm, brösten började ömma och jag mådde en del illa. Nyåret blev lugnt och bortförklaringen urinvägsinfektion och penicillin fick duga. Ett glas skumpa klockan 12 unnade jag mig så klart, hade ju köpt guldskumpa i London! 
 
Våra syskon och föräldrar fick veta ganska snabbt, chocken spred sig från Meråker till Stockholm, Pernilla visste inte var hon skulle göra av sig själv när jag ringde henne. 
Sen blev jag så illa tvungen att berätta på jobbet jag mådde nämligen riktigt risigt, och jag ville att de skulle veta varför, så blev jag sjukskriven 20% och berättade då för de närmsta kollegorna.
Så tog vi en runda och berättade för folk här i Norge, alla blev så glada, men fortfarande var det ju hemligt.
Men efter den här helgen i Stockholm har vi fått berätta för alla, och det känns så skönt! Jag var uppspelt och nervös för det länge, men sen var det så kul att ha gjort det. När man delar lyckan med andra blir den ju nämligen så mycket mer konkret, och den växer! Alla glada och överraskade vänner är ju fantastiska, och gensvaret på Facebook så rörande! Delad glädje är inte bara dubbel glädje utan tusenfalld sådan!
Nu behöver man heller inte känna det som att man ljuger för någon, man kan prata om det som upptar det mesta av ens tankar just nu och man är bara så glad!
 
I början av september ska den komma vi ska på inskrivning på måndag och ultraljud om knappt fem veckor, får så klart veta mer då. Men enligt den räkningen vi har nu är det idag veckan 12+4, alltså den 13:onde veckan. Inte helt enkelt att hålla reda på allt vi förstod ingenting i början, men nu känner man sig mer insatt. Varje fredag går vi in i ny vecka, nu på fredag är den första trimestern över, den största riskperioden för att något ska gå fel har tydligen passerat och jag försöker ta varje dag som den kommer .
Det här ska inte bli en så kallad gravidblogg, men klart det kommer skrivas om det eftersom det nu är min vardag.
 
 

Återhämtning

Sov på planet, blev hämtade av svärmor, somnade där, har sovit sen vi kom hem. Ska snart lägga mig. Livet är hårt!
Först har jag inte gjort i stort sett nånting på hela året, sen fullspäckat schema i fyra dagar, det blev lite mycket för mig, så godnatt!

Hemåt

Idag flyger vi tillbaka. Finns inget sätt att beskriva det på. Man stänger av och gör ingen drama. Längtar efter Rocker.
Först ska vi i alla fall hänga med Sofie och Meline samt sitta barnvakt till Dante en stund!

Ingen semester

När vi är här hemma är datingschemat fullspäckat, kul men intensivt. Jag blir glad och trött.
Snart är det fika hos farfar och sen inspektion av Helen och Linus nya hus!
Imorgon åker vi hem, orkar inte tänka på det nu.

Kent 34!

Idag fyller Kent år! Han har fått massa paket av mig och Rocker. Nu är det mysfrukostdax
Grattis min älskade man!

Zzzzz

Här i norge sover man i kalla rum. Med öppet föstner året om. Tjocka duntäcken med flanellsängkläder ska tydligen ge nog värme. Men jag håller inte med, jag vill ligga med täcket lite nedhasat och läsa nån timme innan jag sover, och jag vill inte sätta ner morgontrötta fötter på ett isande golv. Vi har kompromissat oss fram till en lösning ingen är nöjd med, avstängt element. Detta är vårt ständiga diskussionsämne här hemma. 
När jag var liten hade jag en vit träsäng med sänglåda under. Räck upp handen om ni är en av de som sovit över i sänglådan, det är nämligen massa kompisar som genom barnåren dragit ut den och lagt sig i de vit- och grönblommiga lakanen där. Själv hade jag tre påslakan som alternerade i min 90 centimeter breda säng, ett med hjärtan på, den ena sidan av påslakanet var rosa och den andra var vit. Men massa hjärtan var det, även på kudden. Det andra alternativet var ett småprickigt vitt påslakan med Musse och Mimmi på. Sen blev jag några år äldre och fick i julklapp ett tillskott till den naiva linnesamlingen, mitt coola alternativ. En svartvit stor tecknad bild av en tuff tjej som sladdar in på en bensinmack i en cabriolet och säger "Fill'er up boys and check the oil boys!"
Till detta ett svart örngott. Det har jag fortfarande kvar. 
Pernilla hade en säng med ljusblå gavel i metall, inte helt olikt en gammal sjukhussäng, men med välvd stålbåge. Väldigt fint när jag tänker på det nu. 
Ibland kröp jag ner där på morgonen bredvid hennes varma sovkropp med det rufsiga håret åt alla håll över kudden. Hon hade ett påslakan med My little pony, varje sexårings dröm säkert. 
Vi hade varsitt överkast, hon ett smårutigt med mest rosa men också lite gult och blått, jag ett vitt, lite frottéaktigt randigt. 
Jag minns dofterna i lakanen i min säng, i hennes, i mammas och pappas, i vår våningssäng på landet och i det andra sovrummet på landet. Lite farmorsparfym där, och så där skönt tunnslitna sängkläder man alltid har på landet, de gamla man tagit dit hemifrån. De som egentligen är bäst. Och med retroblommiga tunga och tunna täcken i. Vi hade gröna påslakan med blommor, och blåa med stjärnor. Jag och Pernilla hade varsin lång huvudkudde som fanns i stugan när vi tog över den. De kuddarna lät vi inte gå vidare till nästa ägare, de har vi hemma nu. 
Jag sov så klart överst i våningssängen, ett privilegium de äldre syskonen har. 
Godnatt. 

Stockholmsveckan har börjat

Jobb i två dagar nu, sen blir det Estocolmo i nästan fem dagar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aldrig under mina utomlandsår längtat hem så mycket som den här gången. Vill hålla motvillig Dantekorv i famnen och sen leka med honom, se hans stapplande korvben och fina leende.
Och träffa alla kompisar! Blev knappt kompishäng sist vi var hemma, det blev så lite att det nästan var plågsamt att det blev så, typ som att få en godis och inte mer. 

One day we'll be old...

Lyssnar av någon okänd anledning på den här låten hela tiden och vill bara att någon ska covra den utan den dåliga musiken och bara med sången. Tack.
Och så hittar jag detta. Ibland finns det en fin musikgud som lyssnar på ens böner. Önskar bara att han tog sig an böner om turnéer också. Gärna reunions. Och tidsmaskin. Mycket nu. 

Kent ska firas!

Idag får vi besök och de kommer för att fira Kents stundande födelsedag. Jag har gjort en frozen cheesecake med lime, den har stått sedan fredagkvällen, sugen!!! Nu ligger två kladdkakor i ugnen, en med mandelmassa och en lite salt som ska få ett Pollockmönster av smält choklad. Kent bakade bröd igår och nu kokar äggen för en äggsallad som ska röras ihop. Låter det bra eller låter det bra?!

Om en vecka!

Är det dags för tjejmiddag på hemmaplan med mitt bästa fina gäng! Som jag längtar! Specieltl eftersom jag inte kan vara med på Elins 30års-kalas imorgon.
Idag är det isande tolv grader kallt men strålande sol och frisk luft här, jag är ledig och jag och Rocker ska nu åka till Lise för att gå långpromenad. Jobbar imorgon, idig och lång dag, usch usch. Får fokusera på resan i veckan istället.
Hoppas ni har en solig fredag allihop, och att ni får en fin helg!

Sjukt

En aktivitet mot näthat genomströmmar internet efter en upprörande film. Feministernas kissar på sig av aggro, resten av folket tycker att allt bara känns tragiskt. Hat överhuvudtaget är ju väldigt onödigt energikrävande. När jag läste nedan, skrivet av Blondinbella, som jag för övrigt inte har varken intryck av eller åsikt om, då kände jag verkligen ett obehag. Vår yttrandefrihet är viktig, inte ska man behöva lida för att man väljer att synas och höras på internet.
 
Min story, näthatet

Jag såg såklart Uppdrag Granskning ikväll, först bestämde jag mig för att inte kolla för att jag inte orkar dra upp skräcken inombords men så bestämde jag mig för att göra det ändå, det gick helt okej. Näthat har varit min vardag sedan jag var 16 år. I flera års tid så har jag dagligen fått se kommentarer och mail om att jag borde dö eller våldtas. Dom två sakerna det är det vanligaste typen av hot för min del. Varje dag i sex års tid. Det är klart att det blir en vardag som man vänjer sig vid, hur sjukt det än är. Jag har också provat att hålla tyst om det, för att inte ge personerna plats men det eskalerar i alla fall, och samma sak blir det om jag väljer att prata om det, jag kommer aldrig undan.

Ibland har det hänt värre saker. En kväll efter att jag hade medverkat i Förkväll så ringer en man och säger att han ska döda mig, han uppger min adress. En annan kväll så står en kvinna och bankar på dörren och skriker genom brevinkastet att hon ska klippa av mina fingrar och posta dom till mig. Hon var arg något jag hade skrivit. En dag kommer en kille upp på mitt kontor och kastar en flådd mink på mig. En kväll när jag är hemma så ser jag bland mitt kommentarsfält att en man är på väg med ett tåg från Malmö till Stockholm och ska hem till mig med en yxa och våldta mig. Adressen skriver han ut i bloggen. Ankomstiden på tåget med. Jag får sedan nog och flyttar. I nya lägenheten så kommer det brev från en man som vill äta upp mig, steka mina bröst i smör. När jag har gått ut i media om hans brev så kommer nya, från en ny person direkt i brevinkastet, utan frimärke. Jag får ordna med personlig vakt varje kväll då jag ska hem. Under tiden som jag byter till säkerhetsdörr så hinner det komma brev i brevinkastet med avföring och män som har kladdat ner papper med deras sperma. Landar ner på min dörrmatta.

När jag är 17 så befinner jag mig i Italien och blir utsatt för ett sexuellt övergrepp med fingrar uppkörda av en äldre man på en nattklubb, så hårt att jag börjar blöda och får uppsöka en gynekolog. Jag försöker polisanmäla på plats men de går inte utan vittne. Jag flyger hem till Sverige, berättar vad som har hänt i tron om att hjälpa andra. Istället blir jag utsatt för ett fruktansvärt hat på nätet med tusentals kommenterar att jag får skylla mig själv, eller att jag förtjänar det.

Det tog oerhört hårt.

Jag flyttar igen till en lägenhet i ett bostadsrättsområde som är vana med personer som är offentliga, kameror precis överallt och en vaktmästare som ofta är i trappuppgången. Där, för första gången är jag trygg. Jag kan sova normalt på nätterna igen. Träffar Odd, flyttar ihop, bloggerskan Kissie skriver ut min adress på hennes blogg första veckan som vi bor i lägenheten och samma kväll står det en man utanför vår dörr som vill prata med mig, han är obehaglig och ger sig inte. Jag börjar skrika, får upp dörren tack och lov och låser. Nu har vi ett bra säkerhetssystem hemma som är svindyrt.

Men brev med killars sperma fortsätter att komma.

Idag öppnar jag inte breven själv hemma utan Odd öppnar allt, jag har fått en form av skräck inför post. Mailen går först till min assistent innan jag får se dom, mycket sållas. Det är min vardag. Näthatet och det vanliga hatet är fruktansvärt. Idag har jag gjort 11 polisanmälningar. Inget har någonsin gått vidare. Visst vänjer man sig, jag har gått i 1,5 års kbt för rädslan och jag mår bättre. Och aldrig någonsin kommer det här att få mig sluta jobba med det jag gör. Hatet får ju aldrig vinna. Men visst tär det på mig och alla andra tusentals kvinnor som utsätts för det här dagligen.

Svenska Top Model

Det blir ofta skämskudde, som den här veckan när en tjej tyckte det var integritetskränkande när hennes hår skulle klippas. Tjejerna påminner mer om unga kobenta bloggbrudar som posat mycket framför sin egen kamera, än om oslipade diamanter som ska utvecklas till toppmodeller. Att en grupp unga och naiva småbrudar bråkar om sängplatser och disk är naturligt när de buntas ihop i ett hus, men de skriken påminner mer om Big Brother. Ändå kollar jag... För ibland blir bilderna fina efter häftig styling och proffsiga fotografer. Och det är kul! Måndagar 21.00 på tv3.

Fofino

Pernilla prövar igen, följ henne och Dante på www.fofino.blogg.se

Söndag på en måndag

Både jag och Kent har ledigt på måndagar, så idag har vi sovit länge, Kent har fiskat och jag har softat.
Vi var i Meråker hos Kents pappa, där åt vi middag innan vi åkte till stan och jag gick på personalmöte halv nio.
Soffan får lite häng av oss ett par timmar innan den byts mot sängen.
Imorgon börjar jobbveckan innan Stockholmsveckan. Vill spola fram tiden!!!!

Inatt jag drömde

Falkered/Söderberg originalkonstellation, inga män eller barn, åkte till Miami. Jag flög från Norge och kom lite senare till hotellet där vi "barn" skulle bo. Föräldrarna hade bokat lyxhotell till sig själva och ett ruttet hotell till oss.
Rummet var pyttelitet och det var hårbollar överallt. Girlsen höll på att sminka sig och fixa håret när jag kom, och jag var ivrig att gå ut så jag gick i förväg.
Känslan när jag valde en leopardklänning och ett par bruna skinnsandaler och tyckte att mina ben var sjukt bleka, den känslan var så verklig! Ni vet vad jag menar, första klädvalet på semestern.
Jag gick ut på den soliga boulevarden, bred och kantad av palmer, butiker och restauranger.
Jag gick in på en saluhall med mat från olika länder, Sverige var representerat av Max...
En bit bort låg en butik med naturprodukter, jag köpte fem tvålar och diskuterade dem med butiksägaren.
Jag kunde känna doften av dem när jag började vakna.... Solstrålarna värmde mina kinder i sängen.... De nakna fötterna ville fortsätta vara nakna och inte få raggsockor på sig.

Bye bye Miami, god morgon en vintersöndag i Norge. Knytnävsslaget i ansiktet har sina gånger då det träffar extra smärtsamt.

Om två veckor...

...Sitter jag på nån restaurang eller bar med mina fina tjejkompisar, längtar som en galning! Ska bli så mysigt att träffa alla, förutom världsresenärerna då, men resten i alla fall. Vill sitta vid ett litet bord så vi måste sitta jättenära. Typ i knät. 
Vi har torsdag till måndag i Stockholm, tiden kommer väl flyga iväg. Så är det. 
Nu har vi i alla fall ledig helg båda två, beroende på snöns intensitet och densitet får vi se vad planerna blir, vi ska i alla fall baka bröd, städa lite i hemmet, måla lite och på söndag fira Kents fasters födelsedag. Detta oberoende av väder. Beroende av väder ska vi fiska, gå långpromenad, mysa inomhus eller skotta gården. Vilket jag inte gör alltså. 
Idag jobbade jag i köket på jobbet, det är kul, har lärt mig mycket där och blibit mycket säkrare. Det känns bra! 
Denna fredagkväll har varit fläskkarré, mandelpotatis, sallad och bea. Svennigt värre så fort man tillsätter bea. Men gott! Sen var den slapp i soffan, såg en favvofim på tv, chattade lite med pappa. Nu ritar Kent och jag ska se Hypnotisören. Rocker snarkar sött på mattkanten. 
 

En kulen natt natt natt

Inatt vaknade jag av Rockers omkringtassande, han ville upp i sängen, han gick runt, han puffade pp dörren och satte sig på mattan utanför sovrummet. Jag knde ionte sova så klart och släppte ut honom genom verandadörren, han gjorde en stor fin hög i snön och sprang sen in. Men han var inte nöjd. Trampandet fortsatte, så jag fick klä på mig och gå ut i snöstormen. Klockan var faktiskt 05.00. Fantastiskt. Som tur var började jag inte jobba förrän klockan halv tolv så jag visste att jag hade sovmorgon. Men det var ändå inte skönt ute. När vi kom in var det så klart jättesvårt att somna om. Blä.
Men när han är så söt som han är är allt förlåtet efter nån minut.

RSS 2.0
Stockholmare som hamnat på den norska landsbygden utanför Trondheim för kärlekens skull.
Vi har tidigare bott i Spanien, på Island och i Stockholm.

Med oss har vi Rocker, en fransk bulldog i sina bästa år och Astor, född 6 september 2013!