Semifreddo med choklad och hasselnötter

Efter ett pavlovabak hade jag åtta äggulor till övers och prövade då att göra semifreddo. En mjuk och len halvfrusen glass typ.

Så här gjorde jag

Vispade 5 dl grädde och ställde in kylen. 

Vattenbadsvispade 8 äggulor, 2 dl socker, 1 msk kakao, saft och zest från en citron. Äggkrämen skulle nå 70 grader men jag tror inte min kom ända dit. Den var iaf jättefluffig och god. Blandade i ett par nävar hackad choklad som smälte, samt ett par nävar hackade Hasselnötter som inte smälte. 

Tog bort skålen från badet och vände i grädden samt mer chokladbitar och Hasselnötter.

In i frysen och redo att frossas i efter två timmar men vi åt den efter sju timmar. 


Agare Bagare Kopparslagare

Astor och jag har haft en mysig innelördag med smoothie, 10 lördagsgodisar, massa lek och film. Vi såg lite på Lennart Hellsing - klipp på Youtube, något jag glatt mig till sen Astor föddes! Det är så roligt att trixa med ord och bokstäver. 

Dop imorgon så nu ska vi somna hos svärmor. Astor sussar sedan länge.
Godnatt! 

Ull och litet gull

Jag fick ett ull-lakan av Kent för att jag är en kallblodig typ. Bäddar med det under lakanet och det blir varmt och gott i sängen.

Idag sålde vi lilla bilen och den enda som sörjer är Astor. Det var så fint vårigt vinterväder idag. Jag och Hanna hämtade Astor tidigt på dagis och sen hängde vi i gäng hela eftermiddagen hemma hos bestefar. 


Nu är det sovdags! Godnatt! 


Frisören om en kvart

Välbehövligt! 

Första gången jag är hos frisören kl 9 på morgonen! Nya livet haha. 

Efteråt blir det frukost med Hanna som har sovit hos oss. Och sen ska vi förhoppningsvis sälja lilla röda bilen idag. Håller tummarna! Astor André

Att ha en liten/stor son på 2,5 år är givande, underhållande, mysigt och fantastiskt!
 
Astor är väldigt snäll, mot oss och mot andra, han är intresserad av människor och barn, väldigt fascinerad av små barn, "baby". Han gillar att gosa och kramas, vi brukar göra eskimåpuss, "näsi" och nu har han utvecklat det även till panni, kindi, haki, hodi, ögi och öri. Han vill gärna hålla hand, eller att vi i alla fall håller på honom, runt foten eller så. Tåfisarna kallar han tårna, de små är tytteber (lingon) och stortårna är jordgubbar. Varje kväll måste vi ta bort tålo (ludd mellan tårna) och säga att det luktar fysj! Han är väldigt upptagen av att han har ett födelsemärke på foten och bak på ena vaden. Prick! Och mamma har prick på kinden. Mamma är fin. Men mammas hår är jobbigt, han vill INTE spisa det, om det hänger fram. Han vet att mamma har ont i magen och äter eget bröd. Han gillar smörji, när vi smörjer hans kinder med olja. En dag var han lite bekymrad över att mina kinder var röda och sa då att mamma skulle gå till sovrummet och hämta smörji. Han gillar att borsta håret, och hålla på med huvudkliaren. Men helst vill han inte ha gult hår utan brunt som pappas. Pappa får inte sjunga fult, då blir Astor sträng med ögonbrynen och ryter att "det er ikke sånn!" men annars ska vi mer än gärna sjunga. Favoritlåtarna är Var bor du lilla råtta, Mikkel rev, Björnen sover, Bockarna Bruse, Bä bä och självklart Brannman Sam. Eller prompe (prutt) Sam som Astor sjunger ibland. Det är den stora idolen och han vill se det på tv/mobil/dator hela tiden. Han har höga krav på vilket avsnitt han ska se. Med koder vi inte alltid förstår, gamla, nya, tåg, båten, Sam dricker kaffe (?!). Han kan de olika personerna som bor i Pontypandy - som för övrigt var ett av hans tidigaste ord. Sam är lite vuxen och station officer Steele är gammal. Allt möjligt blir en brandslang och det brinner ganska ofta i Astors värld.
Halv sex är det barneteve med Fantorangen som presenterar olika program. "Vad kommer nu?" säger han efter varje program. Han har sett Fantorangen sen han var typ sex månader och nu har han lärt sig olika sånger och andra upprepningar som är på barnprogrammen.
 
Han gillar att bygga torn med klossar, och välta det sen. Lego är ganska poppis, att köra runt med olika fordon likaså, både små och sådana han kan sitta på. Då ska han ha på sig motorcykelvantar.... det är olika fingervantar olika dagar. Med stor risk för att vi hämtar fel par. Det är populärt att ha på sig saker, hatt, mössa, keps, mask, spidermandräkt, tigerbadrock, tofflor, armband, solglasögon, inte minst, brandmanshjälmen. Även i sängen! Lekhörnan är "Jobben min" Och dit går han på morgonen för att jobba. Med tatueringar.
Rita är populärt, eller ännu hellre, måla med färger tillsammans med pappa. Eller potatistryck, eller pärlor, lera och annat pyssel. Jag hämtade en griffeltavla till honom som är väldigt populär att rita på.
Nu övar vi ganska intensivt på bokstäverna, han har full koll på A. Det räknas till 12 med varierande ordning på sifforna och det övas på veckans dagar.
 
Ute är det roligt i snön, men inte att bli kall eller blöt, så klart. Snowracer och "gå i ski" är kul och han är duktig på skidorna. Det får gärna busas, kastas snö och ramla i snön. Det blir spännande att se när det blir vår igen, hur det går med cykling och sandlåda och sånt. Hjälpa till med skoffla snö, och dra ut soptunnorna, och laga mat är populärt!
Pallen i köket dras fram med en gång jag ställer mig i köket, han ska smaka, skära med sin egen kniv, vispa och hälla i saker. När vi bakar bröd är det han som styr hastigheten på bakmaskinen. 
 
Mat är gott, gröt, macka, yoghurt, banan, apelsin, kiwi, morot, sockerärtor, knäckebröd med smör och ost och gurka. Babytomater, babypaprika, salami, leppepasej med rödbetor på. Te är gott och saft, sjokomelk på helgen, citronvatten men brus (läsk) är ingen höjdare för det bubblar i ögonen. 
Fiskpinnar, fiskekaker, köttbullar, korv, bacon, all fisk, räkor, stekt ägg, wok, pannkakor, soppa och gryta, bönor och tacos. Det mesta går ner. Gärna i omgångar, han tar en lekpaus i middagen och kommer tillbaka efter fem minuter eller en runda på motorcykeln. 
 
Bada i badbaljan är plaskigt och skojigt, men inte med bubblor eller tvål! Vi har glasdörrar till duschen och när de immar igen ska han göra "rumpi" "magi" "foti" och så vidare, då trycker han valfri kroppsdel mot glaset så vi ska skratta. Efteråt ska vi göra babypakke, linda in hela honom i en stor handduk. Borsta tänderna går jättebra, det är lite olika vilken tandborste han har lust att använda och vilken tandkräm som ska va på. Det är nästan att han går och lägger sig själv, han säger att han är trött och går upp för trappan, upp på pallen framför handfatet, vi ska borsta och tvätta och byta blöja, väldigt viktigt att det är elefantblöja och ingen annan. Vissa kvällar är det pysj, vissa kvällar kallisipp kallisopp (kalsonger) och t-shirt. Inte vilken som helst, han ska gärna bestämma. Sen går vi in på rummet och han väljer en bok. Vi läser den och sjunger nån sång och sen är det natta och vi går ner. Han somnar. Med ugglan, dinosaurien och hönan, det är favoritgosedjuren för tillfället och bredvid hans kudde ligger en valkudde, mellan dem ställer han sin vattenflaska. I hörnet lyser en ljusslinga svagt och han sover i stort sett  19-07. Ibland ropar han på natten och vi får lägga på han täcket igen eller ibland lyfta in honom till oss. De senaste veckorna har han själv kommit in till oss nån gång på småtimmarna vissa nätter. 
 
Om vi går in och väcker honom på morgonen är han trött och mysig men också halvt kvar i drömmar. Häromdagen sa han "Det var inte trollet, det är bara krokodilerna på golvet!" Imorse såg han på en gång att jag hade duschat. Sen ville han in till pappa i sängen och mysa. Gömma sig under täcket och se på Brannman Sam på mobilen. 
 
Han ordnar matlåda med oss på morgonen och bära sin egen matlåda som en liten portfölj ut till bilen när vi ska till dagis. När vi kommer till dagis har han nästan inte tid att säga hej då til oss men han hinner alltid lägga matlådan där den ska ligga. 
 
Han vet namnen på alla på sin avdelning, och alla vuxna på småbarnsavdelningen. Han gillar att berätta vad dem har gjort under dagen och ibland när vi hämtar vill han att vi ska komma in och bli med i leken. Ofta lego, brandbil, eller tokigheter i kuddrummet. Mammor och pappor som kommer vet han vems det är och visar gärna vägen till rätt unge. 
 
Månen är intressant och den ser han ofta efter på himlen. Populära reflektioner är också "det blåser ute" eller "det är inte natta, det är sol ute" då ska vi gå upp ur sängen. Längs vägen vet han olika hus, vart det bor en hund, var butiken är (den gula eller den lilla) och han ser ivirigt efter bussar och lastbilar. Han känner också igen olika kompisars bilar. Fylla diesel är också spännande.
Vi bor i blå huset i Kopperå och bestemor i vita huset, bestefar i vita huset i backen, Liam i gula huset, och så vidare. Full koll på sånt.
 
Dante är lite av en favorit, så det använder jag som argument om Astor t ex inte vill ha på sig nåt plagg, då säger jag att Dante har likens och då går det minsann an!
"Det går ikke an!" Är ett populärt uttryck och det är nattatid/matitd/tvtid/leketid vilken typ av tid det tycks vara enligt honom. Klockan är alltid sju om man frågar. 
 
Han älskar oss och vet vad folk älskar, "mamma älskar sån" (solros) "morfar älskar sån" (ostbågar) osv. Han pratar om familj och vänner, både dem i Stockholm, för det vet han var det är, och dem här. Mamma är peacemärke och Marilyn (bra uppfostran va!). 
 
Nåt har vi lyckats göra rätt under våra första rookie-år som föräldrar för vi har en trygg unge, som gillar att följa med på alla möjliga saker, älskar att va i affären och köra kundvagn, panta flaskor, betala och prata med folk. Det är kul på pappas båda jobb, på Ikea, på shopping, på tur i skogen, i skidspåret, på restaurang, på Storlien, hemma hos alla möjliga. 
Sova över utan oss hos bestefar och tante Hanna, bestemor og Jan, Solveig og Laksel, eller Lise är populärt och inga problem alls! Inga problem om någon av dem hämtar på dagis heller. 
Klart det är skönt att ha barnvakt ibland för oss, att få strunta i klockan, äta ostört på restaurang, sova som stockar tills vi vaknar och sånt. Men det är också roligt att ha med Astor på olika saker, svara på hans frågor (vem bor där, vad är det, vad gör han, vem är det) och förklara saker. På onsdagar är vi ofta på Thune här där vi bor och äter våfflor, leker och köper lotter, eller på allidrett i gympasalen, vi äter hos olika personer eller har middagsbesök hemma, leker hemma hos nån annan eller åker till Storlien/Trondheim/bestemor/Lise eller nån i mammagruppen. 
 
Idag hämtade Knute på dagis för jag och Kent kom hem lite sent, imorgon kommer tante Hanna hit och sover över, på lördag ska vi till bestemor och sova där för på söndag morgon ska vi på dop. Helgen som var hade vi övernattningsbesök och helgen innan sov Astor hos bestefar för vi jobbade. Han hänger med på alla svängar hit och dit och det är kul! Jag vill att han ska upptäcka roliga saker man kan göra. 
 
Redan nu märker man roliga saker som vi i vår lilla familj har utvecklat, vanor, uttryck, lekar, sånger och annat vi gör tillsammans som han har full kläm på. Jag blir varm inombords när jag ser honom delta med sitt självförtroende och självklarhet och när han sen sover sött i sin blåa säng i sitt egna rum där han pysslar med sina prylar. Alla elefanter, snickarbänken, böckerna, och gosedjuren.
Hoppas han kommer bära den känslan med sig hela livet.
 
Varje kväll när jag går ut ur rummet säger jag "Godnatt min skatt, ses imorgon att, sov gott, älskar dig."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårrulle på meat free monday

Fick smarriga thairullar som vi moffade i oss med wokade grönisar!


Astor ville mest ha riset.... och så har han fått en ny mössa! 


Att vara två år och ha vinterkul!

Astor är en liten snögubbe. Igår fick han åka snöskoter med Knute och det var populärt! 


Idag hade vi en otroligt fin vinterdag! Vi va "barnvakt" åt ett par youngsters och dem härjade med Astor.


Spark, snowracer, skidor och allt möjligt har nyttjats idag. Det är klart lillis blir trött oxå. Igårkväll var han trött efter besök och bad men störtade upp imorse när han kom på att småtjejerna hade sovit över här. 

Sen har vi ätit krabbelurer och gjort potatistryck ända tills pappa kom hem från sin fisketur.Betsprojekt

Redan när vi bytte bänkskivor direkt när vi flyttade in valde vi björk för att vi tänkt betsa dem grå efterhand. Så det var väl dags nu tänkte jag. Lättare sagt än gjort.... Men men nu är det till slut gjort och även om resultatet inte blev perfekt  (vilket jag iofs inte önskade) så blev helheten mycket skönare! Tillsammans med golvet känns inte ens luckorna krisiga i färgen längre. 
Små små blommor

Några små gerbera får en att längta efter sommarblommor


Idag blev det pannkakor till middag och Astor fick en jättefin elefanttröja av Solveig och Bjørn Aksel. 
Kent kom hem med pajjig nacke och Astor fick nya stavar av gudmor Elin eftersom hans gick sönder igår. Han gick och kollade på dem i hallen sen för han blev så glad. 

På tomten är det älg- och rävspår och en älg har sovit under ena björken! Så spännande! Jag ska spana sen ikväll! 

Roligt det här va förresten! Ska se om jag kan göra nåt liknande kul! 


Kroppskunst mot barnekreft

För fjärde året var Kent med och tatuerade för denna goda sak. 


En dag på sin egen studio och en dag på jobbet i stan. Han drog in 24 000 kr! Och han jobbade hårt för dem. 15-timmarsdagar utan ordentliga matpauser. Jag hjälpte honom och herregud vad vi var slut när vi kom hem halv två på lördagnatten.

Assistance lady snyggve

Det dras in cirka en halv miljon på denna dag varje år och jag är stolt över att vi kan bidra! Det kom en familj som tatuerade sig, de har en tvååring med hjärntumör. Jag grinade. Då känns det ännu mer riktigt och viktigt att man kan hjälpa till. 

Vi har ju även en fadderby i Afrika och vi skänker kläder till asylmottagningarna här i Meråker. Annat vi inte behöver hemma skänker vi till dem som kan tänkas behöva det. Jag skänker julklappar innan jul och Kent köper alltid tidningen Sorgenfri, Trondheims motsvarighet till Situation Stockholm. I december har vi en tatueringsdag där pengarna går till Kirkens bymisjon som hjälper folk som grämer sig för julen. 

Det känns viktigt att hjälpa till lite här och lite där. Antingen man har ett hjärteprojekt man brinner för eller man bara gör lite vad man kan då och då. Ni vet ju att ingen kan göra allt, men alla kan göra något.


En söndag som inte skulle ta slut

Kent ville i alla fall inte det. Och med all rätt. För det var verkligen en härlig vinterdag.
Vi gjorde ett skidspår på tomten så Astor skulle få "gå i ski" som han säger. Sen grillade vi korv under tallen men då blev de 11 minusgraderna för kalla för de små fingrarna så vi fick gå in och koka resten av korven.Det var ju precis sånt här vi drömde om när vi ville flytta ut på landet!

Bästa middagsdaten

Vi håller på med projekt betsa och greja med bänkskivorna i köket här hemma så det är lite kaosigt. Därför hade jag och min allra käraste lilla kille en middag på Flamman ikväll. Så stor och fin tvååring som ville sitta på storstol och äta isbitar. Han valde så klart pannkakor till varmrätt men först fick vi in en liten minisoppa som han glatt slevade i sig. Så lekte han runt lite med sin nya snöskoter. 
Kärleksris

I fredags när Astor och Kent kom hem från dagis ropade Astor i dörren "blomster mamma!"


Hans ansikte sken av stolthet och glädje när han räckte fram påskriset. Jag fick blinka bort tårar! 

❤ Kärleken ❤


Glutenfri semla

Två bakomgångar krävdes för att få ok bullar. Men ändå blev det inte jättebra. Gjorde egen mandelmassa och med den och lite grädde blev det ganska gott. Men inte så snyggt kanske. 

Med en liten medhjälpare blir allt så mycket bättre! 


En orkan av dåligt samvete kastade sig över oss imorse då Kent lämnade Astor på dagis och vi hade glömt att det just idag var karneval. Alla barn och vuxna var utklädda och Astor blev ledsen. Kent ringde mig i nästan panik och jag slet med mig Spiderman-dräkten och for iväg för att rätta till misstaget. Alla ungar va så gulliga! Små pirater, apor och superhjältar! 


Lille konstnären!

På pappas jobba får man rita och måla! Första tittar man på pappa och sen kör man.
 
 
 
 

 
Kent tejpade fast ett papper på golvet så vi kunde rita en Astor. Han låg så allvarligt och stilla när han blev avritad.
 
 
 

Kom deg ut!

Om vi skippar det negativa måendet, inställd tjejmiddag och förstörd nattsömn pga spy och så vidare så är väl allt bra...
Igår var det i alla fall en fin dag, det var Kom deg ut-dagen anordnat av Norska turistföreningen. Jag körde tre kilometer på skidor och ramlade bara en gång, när jag stod still haha. Astor fick åka på snowracern istället, det var lite långt för honom på skidor. När vi kom fram var det massa familjer där, brasa med kaffe och lekfyllda barn som hade snökrig och sprang omkring. Jag satt på en och samma fläck och drack kaffe och pratade med kompisar. Ganska avslappnat! Och väldigt skönt att vi har detta nästan precis runt knuten.
Sen fick med oss lite besök hem och värmde oss med varm choklad innan det blev jättegod värmande middag hos Solveig och Laksel (som Astor säger). Efter det var vi helt slut och det var söndagsskönt!
 
 
 
 
 
 

Diamonds and rust

Vackraste sången jag vet
 

Backyard Babies i Åre

Kent och jag körde till Åre igår, drack lite gott och åt en stödburgare. Julig alpstämning i skitdåligt väder och jättemysigt och kul! 
Konserten va grym! Rejält trött när jag skulle köra Astor och Hanna till dagis och skola imorse. I gammalt smink och svett. Kände mig ung fast gammal! Sov igen när jag kom hem. Skönt. Och nu är det helg! 


Insnöade och nedbäddade

Det slutar aldrig att snöa! Kents skottning är nästan lönlös. Det var en kamp att få fram bilen imorse, men inga problem att köra eftersom jag kör fyrhjulsdrivet nu. 

Jag drog på mig nån halsgrej och feberont, sov i typ två dygn och det gick över. Lyckades klämma in en bio när Kent vann biljett till Mannen fra Snåsa. Intressant dokumentär om en healer. 

Ikväll ska vi till Åre och gå på Backyard babies! Det ska bli kul! Skippar hotell och så och kör tillbaka efteråt, jag dricker ju ändå inte. 

Rensarmani hemma, nu säljer vi den här kompisen imorrn. Får helt enkelt inte plats längre. Astor har använt den som leksak och tryckt och skruvat på allt, jag fick den av en i mammagruppen. Men men, känns det surt att göra sig av med saker är det nog sunt att göra just det. Om man inte har bruk för dem. 

Hämtade denna tavlan till Astor häromdagen.

En normal stökig och busig kväll hos oss. 

Nu ska jag hoppa in i en välbehövlig dusch! Ajöken!

RSS 2.0
Stockholmare som hamnat på den norska landsbygden utanför Trondheim för kärlekens skull.
Vi har tidigare bott i Spanien, på Island och i Stockholm.

Med oss har vi Rocker, en fransk bulldog i sina bästa år och Astor, född 6 september 2013!