Dalí Dalí med Francesco Vezzoli

Den egensinniga Salvadro Dalí ställs ut på Moderna just nu och nästa vecka ut. Vi älskar honom och utställningen var super med massa stora oljemålningar, små skissar, tyger, filmer, brev, tidningar. Mycket klockor, humrar och mustascher. Även i de mer glada målningarna känns ändå domedagen och obehag likt Alice i underlandetläskigt väldigt närvarande. Eftersom vi redan har den största boken med alla hans samlade verk i två delar från en antikaffär i Spanien :) köpte vi ingenting idag. Men annars har Moderna den bästa museishopen av alla museum i Sverige.




Dalí hade en teori om att det är människans hud och inte själen som säger mest om vem du är. Denna bild ska tolka en gammal man med sin fian hy kvar men kroppen är syboliserad av kryckor för att visa den skörheten en gammal kropp har. Jag gillar tanken, undra om han smörjde in sig mycket? I en av filmerna på muséet kan man iaf få veta vilket vax han använde för att styla mustaschen.
Denna 80-talshit känner ni nog igen.

Parallellt med denna utställning kunde vi lära känna Francesco Vezzoli, han har influerats av Dalí och användt sig mycket av honom i sin konst. Från början fotade han för magasin och tidningar, t ex nedan bild. Men hans porträtt med broderade metalltrådar föll mig ordentligt i smaken.


Lady Gaga med broderi

Så här snyggt hängde Vezzolis verk

Kommentera här: