Kalla grönsaksröror

Jag älskar sånt här, jag älskar starka smaker, vitlök, chili, spiskummin. Till sallad, grillat, eller som dip till snacks. Recepten är oändliga men här är mina favoritsätt.

Baba Ganoush, är en aubergineröra, auberginen delas på längden, salta och låt dra, torka sedan av vätskan med papper. Rosta halvorna i ugnen i cirka 30 min och dra sedan loss skalet. Mixa köttet med mycket vitlök, sedan är de tlite fritt fram känner jag, mitt favoritrecept är att ha i spiskummin, lite paprikapulver, salt, peppar och lite citron.

Hoummos, baseras på kikärtor, mixa dem, blanda i tahini eller sesamfrön som mixas ( går bra utan tycker jag ) och vitlök. Salta, peppra. Denna röra kan också göras mild med bara en aning vitlök eller helt utan, pudra över spiskummin vid servering och ringla över olivolja.

Guacamole, grön och skön röra på avocado. Mosa avocadon med gaffel, för min del får det gärna vara lite större bitar kvar, blanda i hackad chili, hackad tomat, vitlök och koriander. Pressa över lite limejuice och låt kärnan ligga i så blir inte röran brun.

Mojosås, mixa en paprika, en chilifrukt, krossade tomater, vitlök, lite rödvinsvinäger, mycket olivolja, vitt bröd, paprikapulver och spiskummin. Ett traditionellt tillbehör till kanariska skrynkliga potatisar.

Raita, indisk friskhet som passar bra till kryddstarka rätter, mixa en näve färsk mynta och en vitlöksklyfta, blanda med syrlig naturell youghurt och pressa över en halv lime.

Pesto, den klassiska gröna peston görs på två krukor basilika som mixas, blanda i en näve torrostade pinjenötter, ett par vitlöksklyftor, riven parmesan, späd med olivolja till önskad konsistens. Det går även bra att mortla för grövre konsistens.
Pesto rosso, sanmma som sin gröna kusin, men här tillsätts också rejält med soltorkade tomater, tänk på att de kommer släppa massa olja så spä med olivolja det sista ni gör. Båda dessa går bra att blanda ut med youghurt om ni vill ha en tjockare, kall och krämig sås.

Tzatziki, riv gurka och låt vattnet rinna av, låt även grekisk youghurt rinna av i exempelvis ett kaffefilter, då tjocknar youghurten till en god konsistens. Blanda i gurkan och mycket pressad vitlök.

Fetaoströra, mosa fetaost med gaffel, rör ner youghurt men behåll röran tjock och med grova fetaostbitar. Vill man passar det också bra med hackade oliver i denna röra.

Tapenade, hacka svarta oliver fint, blanda i vitlök, sardeller eller kapris om ni vill för mer sälta, och olivolja.

Ailoi, så klassiskt, fråga än rom ni orkar göra er egen majonnäs? Det kan det verkigen vara värt, men hur som haver är det vitlökssmaken vi ivll åt, så snåla inte med vitlök.

Salsa, en blandning mellan hetta och fräschör, finhackad tomat, rödlök, chili, persilja, kan fördelaktigt blandas med mangobitar eller majs.

Min egna limesås, en sommarfräsching, naturell youghurt, skalet av en lime, saften av samma lime, salt, peppar. Ibland behöver det inte vara svårare än så! Andra snabba knep är youghurt blandat med sweet-chilisås, youghurt med vitlök, eller kanske bara youghurt som den är, naturell och god!



Vilken är er favorit?

Kommentera här: