No poo - oljeguide

Oljeguide

Det finns en uppsjö olika oljor, min absoluta favorit är mandelolja. Jag köper numer en halvliters flaska för 30 kronor på en invandraraffär. Precis lika bra som den från Crearome eller andra hälsokostmärken, men mycket mycket billigare.

Rapsolja är naturligt antiinflammatorisk och passar den med eksem eller utslag, den är också doftfri.

Även solrosoljan är doftfri och billig. Olivolja fungerar utmärkt till samma saker men har ju en liten bidoft.

Ren kokosolja är fast i konsistensen tills den blir 23 grader, så bara ta lite i handen så smäter den.

Olivolja och kokosolja rekommenderas inte att använda i ansiktet då molekylerna i dem är större än ansiktets porer och oljan går då inte in ordentligt.

Druvkärneolja och aprikoskärneolja är torrare oljor, passar bra för den med fetare hy, eller om man vill smörja och snabbt kunna sminka sig på det.

Jojobaolja är sebumbalanserande och en riktigt lyxig ansiktsolja som är mångas favorit, den är tyvärr ganska dyr.


Sen finns det som sagt en uppsjö oljor som inte säljs i den vanliga mataffären eller hälsokosten, gurkörtsolja, hallonfröolja osv. Alla med sina egenskaper.

För extra torr hud eller för att göra egna salvor kan man använda sheasmör, kakaosmör och bivax. Bivaxet lägger sig som en skyddande yta och passar bra på läppar och kinder när det är kallt, eller på sår och eksem. Sheasmör reparerar torra hälar, nagelband och bleker bristningar.

Att välja aloe vera kan vara trixigt, många innehåller massa skit, försök helt enkelt att hitta den med kortast och renast inci, och självklart utan våra fiendeämnen. Det går även att använda aloe vera direkt från planta. Jag har bara aloe vera geléer från utlandet men vet att Jasons och Forever livings är inte att rekommendera men många gillar Avivirs.

 

Kommentera här: