17 mai

Norges varmaste nationaldag i Trondheim sedan mätningarna började utföras. Som mest 28 grader under dagen! Vi strosade ned och hade av någon anledning med oss både jacka och kavaj och jag hade strumpbyxor, man kunde liksom inte ta till sig att det var verkligt att det var så pass varmt. Gatorna myllrade av folk i kostymer och bunad, det vill säga norsk folkdräkt av alla olika slag, det finns nämligen en för varje plats i Norge. Typ. Och jag tyckte synd om de som pliktskyldigt använder bunaden som är  ull och bärs med strumpbyxor eller stickade knästrumpor, många med huvudbnad till. Grilad norsk någon?
Vi hade me oss berto frånArgentina som tyckte att det var kul att se detta speciella firande, för visst  är det speciellt! En nationaldag som kommer från uniossplittringen från Storebror Sverige och som handlar om självständighet och frihet, inte krig eller fred eller döda kungar. Nu är 17 mai barnens dag och ungarna går i tåg och äter glass och leker hela dagen. 
Vi började med att se på borgertåget, fotbollslag, quiltklubbar, Star warsgäng, orkestrar, poliser och brandmän, u name it, de är i tåget. Musik spelas hela tiden och stora banderoller och flaggor viftas med. Det sköts kanonkulor från fästningen och det smällde här och var i tåget också. 
Tidgare på morgonen går barnetåget, då går varje skola i tåg med musik, kör, drillflickor och massa skrikande skrattande barn. Det allra tidigaste tåget börjar faktiskt 6.45 nere i stan. En lång dag för många alltså.
Vi stod i alla fall och kikade på tåget och trängdes med alla andra, fantastiskt när staden lever upp så där och något osm är riktigt kul är att alla är finklädda. Då menar jag alla! Du ser inte ett par gympaskor, knappt ett par jeans och inga gamla träningskläder så långt ögat kan leta sig in i folkhoperna. Bunad, kostym, långklänningar, sommarklänningar, sjömanskläder på barnen, höga klackar, slipsar och fina frisyrer är vad som rör sig på gator och torg. Hundarna har rosetter och band i blått, rött och vitt och barnvagnar och cyklar är pyntade.
 
Vi behövde svalka i solen och gick tillbaka till Bakklandet och satte oss på vårt stammisställe och drack öl, åt soppa och tittade på passerande människor i flera timmar. Efter det gick vi till SOlsiden och trodde det skulle vara omöjligt att hitta ett bord, men första stället vi gick förbi hade ett ledigt där vi fick plats alla sex! Det var fullsmockat överallt, solen stekte fortfarande trots att klockan närmade sig sex, det luktade fisk och vitlök från restaurangerna och stämningen var på topp överallt!
Några timmar senare åkte vi hem till oss och grillade, det var en befrielse att komma ur den tighta klänningen, hårda bh:n och varma strumpbyxorna. Min rygg var nära brottet då lillnorsken i magen inte accepterade mer än en sittställning hos sin bärare på hela dagen. Efter grillningen drog resten vidare och jag satt i duschen ett par timmar innan jag slocknade i sängen. Glad över att denna, min andra 17 mai, inte var blöt och kall som sist när jag inte alls fick uppleva den säregna folkfest nationaldagsfirnadet faktiskt är här. 
 
När ska vi börja ta efter i Sverige?

Kommentera här: